Beurzen bezorgd over economische groei
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen donderdag eensgezind omlaag. Zwakke macrocijfers uit China en de eurozone wakkerden de bezorgdheid aan over de wereldwijde economische vooruitzichten. Beleggers waren ook teleurgesteld in de Federal Reserve (Fed). Ze hadden gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank meer zou doen om de economie aan te jagen.
„Ondanks al het slechte nieuws vallen de verliezen mee. De markten lijken een beetje tot rust te zijn gekomen, maar het blijft pappen en nathouden. Spanje is er wederom in geslaagd om geld op te halen. De rente die het land moet betalen liep wel weer op, maar er is nog steeds vraag naar de Spaanse leningen”, constateert beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 301,73 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 500,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,4 procent. Beleggers wachten nog op de eerste conclusies van de onderzoeken naar de financiële weerbaarheid van de Spaanse bankensector.
Op macro-economisch vlak bleek dat de economie van de eurozone in juni verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex waarmee onderzoeksbureau Markit de economische activiteit meet, bleef deze maand staan op 46. Dat is de laagste stand sinds juni 2009. Een score lager dan 50 geeft aan dat de economie krimpt. De krimp doet zich voor in zowel de industrie als de dienstensector van de eurolanden.
Eerder bleek al dat de activiteit in de Chinese industrie in juni voor de achtste achtereenvolgende maand is gedaald. Ook verlaagde de Amerikaanse centrale bank woensdagavond de groeiprognoses voor de economie van de Verenigde Staten. Ondanks de lagere groeiverwachtingen nam de Fed tot teleurstelling van beleggers echter geen nieuwe stimuleringsmaatregelen. De Fed besloot slechts het bestaande programma voort te zetten.
In de AEX stond KPN onderaan met een verlies van ruim 4 procent. Het telecomconcern is er niet in geslaagd een koper of samenwerkingspartner te vinden voor zijn Duitse dochter E-Plus. Daarnaast verlaagde UBS het beleggingsadvies voor KPN.
SBM Offshore volgde met een min van 4 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie stond onder druk door de sterk gedaalde olieprijzen. Ook verlaagde HSBC zijn koersdoel voor het fonds. Air France-KLM was de sterkste stijger met een winst van 3,6 procent na de bekendmaking dat Air France 5000 banen gaat schrappen.
De euro was 1,2670 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 80,80 dollar per vat en Brentolie daalde 0,9 procent tot 91,85 dollar per vat.