Voorbereid naar de kerk is anders naar de kerk
Zondagsochtends als gezin naar de kerk gaan, betekent vaak een hoop gehaast. Iedereen moet op tijd klaar zijn, en dat is niet altijd eenvoudig met opgroeiende kinderen. De voorbereiding op de dienst schiet er dan misschien bij in, terwijl die juist belangrijk is, vindt Hanneke Schaap-Jonker.
Schaap is moeder van drie kinderen, psycholoog en theoloog en publiceerde eerder onder meer ”Alle aandacht! Preken voor kinderen en jongeren”. Samen met zes andere moeders schreef zij ook het ”Zondagboek. Meer beleven aan de kerkdienst”. Dit boekje is bedoeld als handreiking voor jonge gezinnen om zich voor te bereiden op de kerkdienst.
Voor vijftig zondagen en enkele bijzondere en feestdagen bevat het boekje korte stukjes ter voorbereiding. Er staat een te lezen Bijbelgedeelte aangegeven, waarover de auteur kort wat opmerkingen maakt. Ook is er telkens een gebed, een vraag om over na te denken en een luistervraag, zoals: „Waarvoor is het geld van de collecte?” Het antwoord daarop kunnen kinderen vinden tijdens de dienst.
„Als gezin heb je geen tijd voor uitgebreide Bijbelstudie ’s ochtends”, vindt Schaap. „Daarom zijn de stukjes ook kort gehouden.” Maar voorbereiding zorgt er volgens haar wel voor dat je als gezin anders naar de kerk gaat: open voor God. „Je staat er dan thuis al bij stil dat je naar de plek gaat waar je Hem mag ontmoeten.”
Bovendien ben je als ouder ook een voorbeeld voor je kinderen, zegt Schaap. Dus maakt het veel verschil of je altijd haastje-repje naar de kerk gaat, of dat je door een stuk voorbereiding laat merken dat je ernaar uitziet om naar Gods huis te gaan, vindt zij. „Dat kan bijvoorbeeld door de manier waarop je vooraf met de kinderen bidt. Zo’n gebed kan veel indruk maken.”
Kinderen al op jonge leeftijd meenemen naar de kerk, is volgens Schaap geen enkel probleem. „Op die manier ontstaat er bij hen een stuk gewenning en ze oefenen zich erin om deel te nemen aan de dienst. Natuurlijk begrijpen ze lang niet alles van de preek, maar dat hoeft ook niet. Ze krijgen wel heel veel andere dingen mee. Het gaat in de kerkdienst niet alleen om verbale maar ook om non-verbale informatie. Jonge kinderen kunnen al goed beseffen dat het om de dienst van God gaat, ze voelen iets aan van het heil dat daar uitgestald wordt.”
Overigens ligt hier een belangrijke opdracht voor predikanten, vindt de schrijfster. „Zij moeten kinderen laten merken dat God ook hen op het oog heeft. Wanneer dat nooit gebeurt, kan dat wel eens ongewenste bijeffecten hebben. Het kan tot vervreemding leiden en kinderen het gevoel geven dat zij niet meetellen bij God.”
Boekgegevens
”Zondagboek. Meer beleven aan de kerkdienst”, door Hanneke Schaap-Jonker; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 2012; ISBN 978 90 2392 082 3; 88 blz.; € 12,50.