Opinie

Topsport mist ieder doel

Er is een bedrijfstak waarop wij Nederlanders buitengewoon trots zijn, een paar uitzonderingen daargelaten. Het is een wat typische tak van sport. Het begon bij trapveldjes in de wijk, en nu zijn het miljoenenbedrijven. Een enkele heeft zelfs een beursnotering. Toch is het niet helemaal markt. Het is ook wel een beetje publiek. De overheid en allerlei instellingen sponsoren dit soort ondernemingen namelijk schaamteloos. Het kan zomaar gebeuren dat het lokale bestuur besluit om de ‘bedrijfshal’ voor een hoog bedrag te kopen, om vervolgens een lage huur te berekenen. Nog onlangs gaf de Nederlandse overheid miljoenen uit om het voorrecht te krijgen om in 2028 een groot evenement te organiseren. Het zou ons volk 8 miljard kosten.

dr. S. D. Post
18 June 2012 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 21:39

Geef me even de ruimte om een paar balletjes op te gooien over sport. Als een directeur in de publieke sector meer verdient dan de Balkenendenorm, zijn politici er als de kippen bij om de minister te tackelen. Terecht. Het is een aanfluiting dat managers van zorginstellingen of goededoelenstichtingen zichzelf verrijken. Mensen die voor minder dan 2 ton afhaken moet je niet eens willen.

Maar nu de sport. Sommige profvoetballers verdienen per week het salaris van Rutte. Toch heeft de overheid de afgelopen vijftien jaar honderden miljoenen in datzelfde betaald voetbal gepompt. Kom op met die Kamervragen! Het is nu het moment! Voetbal is hot. De prestaties zijn laag. Absurd hoge salarissen van meer dan een miljoen per jaar, terwijl ieder moet bezuinigen en inleveren. Dat kan niet. Een schot voor open doel.

Billboard

Er is veel discussie over ontslagrecht. Nu is het vaak ingewikkeld om bijvoorbeeld een leerkracht te ontslaan die slecht lesgeeft. Of bij wie kinderen zich niet veilig voelen. Nog moeilijker wordt het als hij zich niet meer beweegt binnen de identiteit van de school. Werknemers zijn fatsoenlijk beschermd. We zijn een beschaafde samenleving. Als daarentegen een sportclub de trainer zat is omdat drie wedstrijden eindigden met verlies, kan de trainer à la minute van het veld geschopt worden. Typisch, alsof het scorebord van een topclub belangrijker is dan bijvoorbeeld het welzijn van onze kinderen.

Wie ”Jezus redt” op de boerderij schrijft, krijgt een ambtenaar op zijn dak. Wie een groot billboard in een weiland plaatst, krijgt een claim aan zijn broek. Maar reclame voor voetbal kent geen beperkingen. Eindeloos veel spandoeken, metershoge voetballen op kantoorgebouwen. Het kan niet op. Oranje doet pijn aan je ogen. Als heel Nederland ingepakt mag worden met intelligente teksten als ”Hulp Holland Hup”, waarom mogen die paar christelijke woorden met heel wat meer inhoud dan niet! Overigens, ik heb me nog lang afgevraagd waarom in Giessenburg witte dakpannen met ”Jezus redt” verboden waren, terwijl oranje dakpannen met dezelfde tekst toegestaan werden. Vaag begint me deze dagen iets te dagen!

Nederland kent goede regels voor privacy. Mensen hebben recht op hun eigen persoonlijke levenssfeer. Soms gaat dat best ver. Zo werd er bij de discussie over rekeningrijden rekening mee gehouden dat het traceren van auto’s een inbreuk kon zijn op de privacy. Voor een groep Nederlanders lijkt dit niet van toepassing. Topsporters als wielrenners moeten 24 uur per dag beschikbaar te zijn voor dopingcontroles. Ze moeten een etmaal van tevoren gedetailleerd aangegeven waar zij zich de volgende dag bevinden. Deze zogenoemde ”whereabouts” helpen dopingcontroleurs bij onaangekondigde controles. Midden in de nacht kan een dopingteam binnenvallen om een urinemonster te nemen. Grondrechten als privacy staan buitenspel. En de arbeidsinspectie trekt zich er geen bal van aan!

Sportfietsen

In ons land arboën we wat af. Allerlei zaken rondom veiligheid zijn tot in detail geregeld. Alleen bij sport is veiligheid ondergeschikt aan spektakel. Wielen van vederlichte sportfietsen worden opgepompt tot 10 bar. Weinig wegcontact, weinig wrijvingsweerstand, veel risico. Valpartijen zijn onvermijdelijk. Waarom steekt de arbodienst hier geen spaak in het wiel?

Een adjunct-directeur die met zestig puberogen op zich gericht uitgedaagd wordt en de leerling stevig aanpakt, wordt met een politiebusje afgevoerd. Mishandeling. Maar dan de bokssport! Het doel is de ander zo snel mogelijk knock-out slaan. Geen arrestatie. Wel chronisch hersenletsel bij minstens de helft van de profboksers. En wat te denken van de vele keiharde opzettelijke elleboogstoten bij voetbal? Voor de ogen van miljoenen kijkers. Niks geen politiebusjes, hoogstens een ambulance. Een snel een-tweetje tussen politie en justitie is er niet bij.

Europees voetbal draait om mannen. Spelers: mannen. Trainers: mannen. Besturen: mannen. Scheidsrechters: mannen. Vrouwen worden zwaar gediscrimineerd op de mat. Vrouwen spelen op het tweede veld, met eigen vrouwenteams. Hoezo Opzij? Alsof we in de middeleeuwen leven. Iedere dag kijk ik op de website. Wanneer komt de Clara Wichmannstichting eindelijk uit de startblokken?

Dit waren zo een paar inkoppertjes. Ik zou zeggen: uitfluiten die handel. Topsport mist ieder doel. En maakt meer kapot dan je lief is.

Reageren? welbeschouwd@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer