Binnenland

Geldezels zijn drie keer het haasje

ASSEN (ANP) – Geldezels, mensen die in ruil voor een luttel bedrag hun pasje en pincode uitlenen aan criminelen, zijn op drie manieren het haasje. Daarvoor waarschuwt het Openbaar Ministerie (OM). Dinsdag staat Sungani V. (23) bij de rechtbank in Assen terecht als hoofdverdachte in de grootste pinpasfraudezaak tot nu toe in Noord-Nederland.

18 June 2012 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 21:38

V. wordt ervan verdacht 26 jongeren uit Zuidoost-Drenthe te hebben overgehaald hun pinpas aan hem af te staan, zodat hij op hun rekeningen gestolen geld weg kon sluizen. Ook verdenkt het OM hem van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Van deze 26 jongeren hebben 23 onlangs een transactievoorstel van het OM aanvaard. De andere drie komen voor de politierechter.

De zaak kwam eind 2010 aan het licht toen steeds meer jongeren naar de politie stapten in Emmen en Coevorden. De bank had hun rekening geblokkeerd, omdat daarop verdachte transacties hadden plaatsgevonden. Ze meldden dat hun pasje was vermist of gestolen, maar al snel bleek dat ze hun bankpas met pincode tegen een vergoeding of onder dwang hadden afgegeven.

Persofficier van justitie Gerben Wilbrink noemt dit naïef en dom: „De pakkans is 100 procent. De banken zien altijd dat er iets niet in orde is met een rekening. De rekening wordt geblokkeerd en de houder wordt vervolgens 8 jaar lang als fraudeur aangemerkt en krijgt nergens meer een rekening.”

Ook worden ze strafrechtelijk vervolgd. Ze krijgen meestal een werkstraf, omdat een boete als te lage straf wordt gezien. Alsof dat nog niet genoeg is, doemt de bank op als benadeelde partij, die de schade verhaalt op de geldezel. In de fraudezaak in Zuidoost-Drenthe is naar schatting een half miljoen euro buit gemaakt en hebben de banken ruim 100.000 euro van de geldezels teruggevorderd.

„Geldezels worden altijd gepakt, de grote bazen blijven buiten beeld”, zegt Wilbrink. Het OM noemt het een bijzonderheid dat in de Drentse zaak toch zo’n grotere vis in de fuiken van justitie is beland. Via nep e-mails die eruit zien als officiële e-mails van een bank zijn mensen overgehaald hun bankgegevens in te voeren. Met deze gegevens werden de rekeningen vervolgens leeggeplunderd. Om dit geld weg te kunnen sluizen waren de bankrekeningen van de geldezels nodig. „Wie weer aan de touwtjes van V. trok, daarover houdt deze verdachte de kaken stijf op elkaar”, zegt Wilbrink.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer