Politiek

Kamerlid bepaalt eigen spreektijd

DEN HAAG (ANP) – Leden van de Tweede Kamer mogen zelf bepalen hoeveel spreektijd zij nodig hebben om tijdens een debat wetsvoorstellen te bespreken. Er zit geen maximum aan, liet een woordvoerder van de Tweede Kamer donderdag weten.

14 June 2012 16:48Gewijzigd op 14 November 2020 21:36
Gerdi Verbeet. Foto ANP
Gerdi Verbeet. Foto ANP

In het reglement van orde van de Tweede Kamer is enkel vastgelegd hoe de beraadslagingen kunnen worden gesloten. Dat kan bijvoorbeeld als niemand meer het woord verlangt of als de voorzitter besluit dat het onderwerp van voldoende verschillende kanten is belicht.

Wel is het noodzakelijk dat Kamerleden vooraf aangeven hoeveel tijd zij nodig hebben. De voorzitter kan dan een voorstel doen om het overleg in te plannen. In het geval van het zorgdebat koos voorzitter Gerdi Verbeet voor maandag van 10.00 uur tot 24.00 uur. De voorzitter mag daarna de beschikbare tijd naar billijkheid verdelen onder de partijen.

Overigens is een wetgevingsoverleg dat de hele dag duurt niet uitzonderlijk. In deze debatten komen kwesties vaak gedetailleerd aan de orde.

Absurd lange toespraken zijn uitzonderlijk in Nederland, maar gebruikelijk in de Amerikaanse Senaat. Tientallen keren per jaar zetten politici de ‘filibuster’ in. Ze mogen zelf de inhoud bepalen. Het record staat op naam van Strom Thurmond. In 1957 sprak hij 24 uur en 18 minuten aan één stuk om te voorkomen dat zwarte Amerikanen dezelfde rechten als blanken zouden krijgen. Thurmond las zelfs het koekjesrecept van zijn moeder voor. Zijn plan mislukte, de wet werd aangenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer