Opinie

Commentaar: De smartphone als massavernietigingswapen

Internet groeit als kool. Deze week nog schakelden veel grote internetbedrijven over op een nieuw internetprotocol dat een verdere groei van het wereldwijde web mogelijk moet maken. Voor de grote gevaren van internet is terecht veel aandacht. Hoezeer het wereldwijde web ook onderdeel is geworden van ons dagelijks leven, toch blijft het nodig alert te zijn op de vele schaduwkanten. Met een paar simpele muisklikken kan via internet de meest schadelijke en schunnige informatie binnengehaald worden. De discussie over internetfiltering wordt wat dat betreft eerder onder- dan overschat.

8 June 2012 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 21:29
Foto ANP
Foto ANP

Met de komst van mobiele telefoons met internetmogelijkheid, de zogenaamde smartphones, is internet een nog grotere rol gaan spelen in het leven van de meeste mensen. Nu is het web niet alleen meer bereikbaar vanachter de computer, maar ook via een zaktelefoontje. De mogelijkheid van mailen, whatsappen en twitteren via de mobiele telefoon heeft een volstrekte revolutie gebracht in het gebruik van internet. Ieder moment kan ‘benut’ worden om te werken aan de contacten met je ‘vrienden’. Overal staan we met elkaar in verbinding en zijn we bereikbaar.

Deze permanente bereikbaarheid heeft inmiddels geleid tot nieuwe problemen. Mensen raken in paniek als ze hun mobieltje een keer vergeten zijn mee te nemen, omdat om de zoveel minuten gekeken moet worden of er mogelijk belangrijke informatie is binnengekomen. Bovendien kun je zonder mobieltje je Facebookstatus niet updaten en weten je vrienden dus ook niet waar je bent.

In zijn onlangs verschenen boek ”iDisorder” heeft de Amerikaanse prof. Larry Rossen in dit verband een en ander op een rijtje gezet. Hij ontdekte dat er door het massale gebruik van de smartphone nieuwe vormen van verslaving zijn ontstaan. Zo hebben veel mensen last van fantoomtrillingen, waarbij ze denken dat er een bericht binnenkomt op hun telefoon, terwijl die uitstaat. Verslaafden voelen zich doorlopend opgejaagd en kunnen niet meer functioneren zonder om de paar minuten hun telefoon te checken.

Rossen aarzelt dan ook niet om de smartphone een massavernietigingswapen te noemen. Relaties lopen stuk omdat mensen niet meer naar elkaar luisteren, maar onder de meest intieme gesprekken toch nog snel even wat doen op hun telefoon. Aan tafel staat het eten koud te worden omdat het ene na het andere gezinslid een mailtje of whatsappje moet versturen. Om over de rommelige zakelijke vergaderingen nog maar te zwijgen. De gevolgen voor zowel het eigen psychisch welbevinden, het sociale leven als de zakelijke productiviteit laten zich raden.

Volgens Rossen is het de hoogste tijd om in actie te komen. Gezinnen moeten afspraken maken over het telefoongebruik en bedrijven moeten eisen dat tijdens vergaderingen de mobiele telefoons uitgezet worden. En voor de rest is het volgens hem zaak dat iedereen die weet dat hij niet zonder zijn telefoon kan, gedurende de dag momenten plant waarop hij niet verbonden is met internet. Het kan niet anders of dat zal de verbinding met anderen ten goede komen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer