„Advies Raad van State trouwambtenaar al weken in bezit minister Spies”
DEN HAAG – De voorlichting van de Raad van State over de positie van gewetensbezwaarde trouwambtenaren is gereed. Minister Spies van Binnenlandse Zaken zal deze naar verwachting binnenkort naar de Tweede Kamer sturen.
Dat heeft een woordvoerder van de minister vrijdagmorgen tegenover het Reformatorisch Dagblad bevestigd.
In politiek Den Haag ontstond donderdagavond enige commotie toen bekend werd dat de voorlichting van de Raad van State al enkele weken gereed is.
Homobelangorganisatie COC reageerde verontwaardigd. Volgens voorzitter Bergkamp past minister Spies bewust een vertragingstactiek toe omdat haar partij, het CDA, ruimte wil houden voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren.
Spies ontkende donderdagavond dat ze de voorlichting achterhoudt. Het kabinet heeft voorrang gegeven aan de uitvoering van het vijfpartijenakkoord over de rijksbegroting voor 2013. „Daar is alle tijd en energie in gaan zitten en we zullen de Kamer natuurlijk ook informeren over de voorlichting van de Raad van State”, aldus de bewindsvrouw.
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in november vorig jaar via een motie het kabinet verzocht om een eind te maken aan de mogelijkheden die gemeenten nu hebben om ambtenaren met gewetensbezwaren tegen homohuwelijken in dienst te hebben en te nemen.
De regering heeft daar tot nu toe geen gevolg aan gegeven, maar daarover eerst voorlichting gevraagd aan de Raad van State. Bij een verzoek om voorlichting geeft de raad –anders dan bij een advies– geen oordeel, maar beantwoordt het voorgelegde vragen op basis van bij de raad aanwezige kennis en inzichten.
De Tweede Kamer heeft donderdag op initiatief van de SP voortzetting van het debat over de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren uitgesteld in afwachting van de door het kabinet gevraagde voorlichting.
In het eerste deel van het debat over die wet –een initiatief van CDA en D66– speelde de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren ook een rol. Als de wet wordt aanvaard, krijgt 90 procent van de ambtenaren een vergelijkbare rechtspositie als werknemers in het bedrijfsleven. De rechter kan dan het ontslag van een ambtenaar kennelijk onredelijk achten wanneer die wordt ontslagen wegens het enkele feit dat hij met een beroep op een ernstig gewetensbezwaar weigert de bedongen arbeid te verrichten.
SGP’er Dijkgraaf stelde daarop dat die bepaling „een betere positie betekent voor de gewetensbezwaarde ambtenaar.”
Spies heeft die conclusie in een tweetal brieven aan de Kamer bestreden. „Het wetsvoorstel heeft geen gevolgen voor de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren”, schreef ze donderdag.
Een Kamermeerderheid van SP, CU, PVV, SGP, PvdA, GL en PvdD wil daar echter niet op afgaan, maar wachten op de voorlichting van de Raad van State voordat het debat wordt voortgezet. CDA’er Koopmans betreurt het uitstel: „Wij hopen niet dat het is bedoeld als afstelmanoeuvre.”