Economie

Wall Street juicht om plan Spaanse banken

NEW YORK (ANP) – Beleggers op Wall Street juichten woensdag om een reddingsplan voor Spaanse banken. Dat plan, dat door de Duitse overheid wordt opgesteld, voorziet in leningen van andere Europese landen aan de financiële instellingen. Volgens Duitse regeringsfunctionarissen blijft Spanje van buitenaf opgelegde bezuinigingen bespaard.

6 June 2012 19:36Gewijzigd op 14 November 2020 21:27

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,8 procent hoger op 12.346,60 punten. Ook de S&P 500-index ging 1,8 procent vooruit en kwam daarmee op 1308,54 punten. De Nasdaq won 2 procent tot 2832,63 punten.

In de loop van de Europese middag werd bekend dat Duitsland en vertegenwoordigers van de Europese Unie samen zoeken naar manieren om de Spaanse bankensector overeind te houden. Spanje zei dinsdag nog dat het land niet of nauwelijks op de financiële markten terechtkan voor vers kapitaal. Het land heeft echter nog niet om hulp gevraagd en liet woensdag weten het onderzoek van de banksector door het IMF af te willen wachten.

Wereldwijd speculeerden beleggers op nieuwe steunmaatregelen van centrale banken. „Ze hebben het idee dat de centrale banken ervan doordrongen zijn dat de mondiale economie er zwak voorstaat en dat de beleidsmakers zoeken naar manieren om groei aan te jagen”, aldus topman Michael Holland van investeringsmaatschappij Holland & Co, die 4 miljard dollar aan beleggingen beheert.

De Europese Centrale Bank (ECB) kwam beleggers woensdag niet tegemoet. De ECB handhaafde de rente zoals verwacht op 1 procent. De bank liet doorschemeren dat er voorlopig geen nieuwe langjarige goedkope leningen worden verstrekt, maar stelt wel tot het eind van dit jaar goedkoop geld beschikbaar met 3-maandse leningen.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, stelde dat de Amerikaanse economie in april en mei licht groeide. Volgens de Fed is dat te danken aan een hogere fabrieksproductie en een verbetering van de huizenmarkt. Superbelegger Warren Buffett zei dat de VS niet in een recessie zullen belanden, zolang Europa de schuldencrisis in bedwang kan houden.

Volgens Holland waren er ook veel koopjesjagers actief. „Na de forse koersdalingen, met name vorige week, zijn de waarderingen laag. Dat leidt op dagen als deze tot kooplust.”

Op de beursvloeren in New York behoorden banken tot de sterkste stijgers. Bank of America voerde de Dow aan met een winst van 6,6 procent. Citigroup steeg 4,4 procent, gevolgd door JPMorgan Chase met een plus van bijna 3 procent.

Andere sterke stijgers waren het industrieel conglomeraat United Technologies en doe-het-zelfketen Home Depot met winsten van rond de 3 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer