Bonden: Schrap belasten reiskostenvergoeding
DEN HAAG (ANP) – De politiek moet afzien van het plan om de reiskostenvergoeding voor werknemers te belasten. Daartoe hebben de vakcentrales FNV en CNV maandag opgeroepen. Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius worden door de ingreep „hardwerkende mensen gestraft voor hun bereidheid naar hun werk af te reizen”. „Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald”, aldus vicevoorzitter Maurice Limmen van CNV.
VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie bepaalden in hun Lenteakkoord dat reiskosten voor woon-werkverkeer vanaf volgend jaar niet meer onbelast vergoed mogen worden. Tegen deze maatregel bestaat veel weerstand, ook bij de achterban van de vijf partijen. Het belasten van de vergoeding zorgt voor flinke extra kosten voor forensen.
Limmen van het CNV noemt het verzet tegen de maatregel „begrijpelijk en terecht”. „Werknemers kunnen dikwijls weinig doen om hun reiskosten te verlagen. Voor veel mensen zit verhuizen naar hun werk er niet in, want de woningmarkt zit op slot.” Bovendien bestaan steeds meer huishoudens uit tweeverdieners, die al tussen twee werkplekken in wonen, zegt hij.
Jongerius verwijt de partijen dat ze vóór de verkiezingen van september niet met een duidelijke uitwerking van hun voornemens durven te komen.
Het belasten van de reiskostenvergoeding maakt deel uit van een bezuinigingspakket van ruim 12 miljard euro. Dat is nodig om het overheidstekort onder de EU-limiet van 3 procent te brengen. Jongerius kritiseerde maandag ook opnieuw andere maatregelen uit het pakket, zoals de verhoging van de btw en het eerder optrekken van de AOW-leeftijd dan afgesproken. Volgens haar worden deze plannen door de Tweede Kamer gejaagd terwijl nog onduidelijk is wat ze betekenen voor werkgelegenheid en koopkracht. „Ik heb nog steeds geen cijfers van het Centraal Planbureau gezien.”