RvS kritisch over werkgeversheffing
DEN HAAG (ANP) – De Raad van State plaatst kritische kanttekeningen bij de heffing in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie die werkgevers eenmalig moeten gaan betalen over inkomens boven de 150.000 euro.
In het akkoord is een heffing van 16 procent over het loon van 2012 opgenomen. Voor de Raad van State, de belangrijkste adviseur van het kabinet, is het niet duidelijk waarom bedrijven moeten opdraaien voor de heffing, en niet de ontvangers van de hoge inkomens. De raad schrijft in het maandag gepubliceerde advies een betere onderbouwing van het kabinet te willen, ook over de reden waarom de grens op 150.000 euro is gelegd.
De raad zet verder vraagtekens bij de maatregel om de al bestaande heffing op excessieve vertrekvergoedingen fors te verhogen. De maatregel levert maar weinig op, aldus de raad, en doet niets aan bestaande vertrekregelingen.
Het kabinet heeft maandag de uitwerking van het met de 5 partijen gesloten begrotingsakkoord naar de Tweede Kamer gestuurd. De Raad van State zegt te begrijpen dat het onder hoge druk bereikte akkoord nodig was om de overheidsfinanciën op orde te brengen, maar waarschuwt wel dat er weinig zicht is op de precieze gevolgen voor de koopkracht van burgers.