Kerk & religie

Synode GKV volgt toekomstplannen TU Kampen kritisch

HARDERWIJK – Bij het onderzoek naar de toekomstige vestigingsplaats van de TU Kampen, moeten alle opties open liggen. Dat stelden diverse afgevaardigden zaterdag, tijdens de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV).

Kerkredactie
2 June 2012 15:38Gewijzigd op 14 November 2020 21:24
Ongeveer de helft van de afgevaardigden maakt tijdens de vergadering gebruik van een laptop, netbook of tablet-pc. Foto RD
Ongeveer de helft van de afgevaardigden maakt tijdens de vergadering gebruik van een laptop, netbook of tablet-pc. Foto RD

De synode kwam vrijdag en zaterdag bijeen in een vervolgzitting. De synode werd in januari 2011 geopend.

Tijdens de synodevergadering zaterdagmiddag werd een rapport besproken over de versterking van de onderwijsinstelling, waar onder meer predikanten voor de GKV worden opgeleid. Daarin komt onder meer de vestigingsplaats van de TU Kampen aan de orde. Als het aan de raad van toezicht van deze instelling ligt, verhuist de predikantenopleiding op termijn naar een grotere universiteitsstad.

Synodepreses ds. P. Niemeijer vroeg zich af of bij het door de TU voorgestelde haalbaarheidsonderzoek naar de toekomstige vestigingsplaats niet te eenzijdig wordt gekeken. „Je leest vooral over verhuizen naar een grote universiteitsstad. Wordt ook gekeken naar blijven in Kampen? En hoe wordt omgegaan met samenwerking met andere instellingen?”

Ds. Niemeijer droeg eerder de leiding van de vergadering over aan assessor ds. H. J. J. Feenstra. Ds. Niemeijer was in de afgelopen jaren voorzitter van de raad van toezicht van de TU Kampen en leidde daarom niet zelf de bespreking over de onderwijsinstelling.

Afgevaardigde B. Judels (Rijnsburg) vroeg naar de voordelen van eventuele vestiging van de TU in een andere plaats. Ds. H. ten Brinke (Rotterdam) wierp de vraag op of de samenwerking met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in gevaar komt, nu uit het rapport blijkt dat de samenwerking tussen TU Kampen en de Theologische Universiteit Apeldoorn van de CGK, voorlopig niet wordt geïntensiveerd wordt. „Voor kerkelijke eenheid is eenheid in opleiding nodig. Heeft het te maken met de traagheid van de TUA of de snelheid van de TU Kampen dat er wordt gesproken van verschil in snelheid tussen beide instellingen?”

Ds. Ten Brinke riep op tot wachten op de CGK-synode van 2013 en te bezien wat die over de samenwerking tussen TUA en TU Kampen besluit. Bovendien ziet hij graag dat de TU Kampen de samenwerkingsmogelijkheden onderzoekt met andere protestantse theologieopleidingen, zoals die van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland en van de Hersteld Hervormde Kerk.

Andere afgevaardigden toonden zich positiever over de toekomstplannen van de TU. Wel werden vragen opgeworpen over de stellingname van de TU dat incorporatie in een andere universiteit niet voor de hand ligt.

Afgevaardigde prof. drs. K. Wezeman (Haren) zette vraagtekens bij de wijze waarop door de TU de toekomstplannen naar buiten zijn gebracht. Naar zijn mening liep de TU daarmee te ver vooruit op besluitvorming die nog plaats moet vinden.

In de morgenvergadering gaf de synode fiat aan de komst van een ”Praktijkcentrum voor theologie en gemeenteopbouw”. Daarin werken de TU Kampen, de Gereformeerde Hogeschool (GH) in Zwolle en het Centrum Dienstverlening Gereformeerde Kerken (Centrum G) van het deputaatschap ondersteuning ontwikkeling gemeenten (OOG) samen.

Na vragen vanuit de synode gaf de voorzitter van de raad van toezicht van de TU, ds. J. Ophoff, aan met de initiatiefnemers opnieuw te overleggen over waar het praktijkcentrum bestuurlijk wordt ondergebracht. In het oorspronkelijke voorstel was de TU Kampen aangewezen als instelling die het praktijkcentrum onder haar hoede neemt. Het praktijkcentrum moet in het najaar van 2013 geopend worden.

Volgens dr. H. Geertsema, directeur van de academie voor theologie aan de GH, kan de meerwaarde van het praktijkcentrum zijn dat verbindingen worden aangebracht tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk. Als voorbeeld noemde hij een onderzoek naar kerkverlating. Daaruit bleek dat jongerenwerkers in de ogen van jongeren niet degenen zijn bij wie ze met hun vragen komen. Ze stappen eerder naar predikanten of ouderlingen. „Dat heeft gevolgen voor de toerusting van predikanten en kerkelijk werkers in hun opleiding.”

De synodevergadering werd zaterdagmiddag verdaagd tot vrijdag 8 juni. Dan komen de afgevaardigden vanaf 9.00 uur opnieuw samen in de Petrakerk in Harderwijk. De besprekingen over de toekomst van de Theologische Universiteit, die zaterdagmiddag werden afgebroken, worden dan voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer