Commentaar: Christenvervolging
Christen ben je niet alleen. We geloven en belijden dat de gemeente van Jezus Christus niet is beperkt tot een bepaalde kerk, een bepaald land of een enkel werelddeel. De boodschap van het Evangelie is bestemd voor álle volken, zegt de Heere Jezus Zelf als Hij Zijn discipelen uitzendt de wereld in. Het begint bij Jeruzalem, maar het waaiert uit over de hele aarde. Omdat er onder de hemel geen andere Naam gegeven is door Welke wij moeten zalig worden dan die van Jezus Christus.
Een christelijke krant heeft dus oog en aandacht voor medechristenen in andere werelddelen die verdrukt en vervolgd worden. Met ingang van vandaag zetten we in onze krant en op onze website rd.nl nog nadrukkelijker de schijnwerpers op het thema christenvervolging. Wanneer één lid van de gemeente van Jezus lijdt, lijdt immers het hele lichaam.
Met dat we kijken naar hen die vervolgd worden vanwege hun geloof, kijken we ook naar onszelf. Ineens worden we ons bewust van onze buitengewoon bevoorrechte positie als christenen in het vrije westen.
In de reformatorische kring hebben we nogal eens de neiging om te somberen. We sommen met gemak meerdere zaken op die allemaal minder zijn geworden, de afgelopen tijd. En juist dat doet ons soms vergeten wat we allemaal wél hebben. Wie kijkt naar onze positie in Nederland, is met het opsommen van goede dingen niet snel klaar. Het zijn er veel.
Des te schrijnender is het dat we als reformatorische christenen met het grootste gemak spreken over God Die de kandelaar van Zijn Evangelie mogelijk kan gaan wegnemen uit ons werelddeel. De geschiedenis laat zien dat dat inderdaad zo kan zijn.
Maar in hoeverre zijn we zelf soms bezig Gods Geest te bedroeven? Door onze hoogmoed, door elkaar onderling en in het openbaar om de kleinste zaken te bestrijden, door een gebrek aan liefde voor hen die over ondergeschikte zaken net iets anders denken. Hoe hard kunnen we soms niet vechten voor het behoud van onze eigen positie, terwijl er in dat bezig zijn weinig of geen liefde doorklinkt voor de wereld –zoals we het achteloos noemen?
Wie oog heeft voor broeders en zusters die leven in verdrukking, gaat ook anders kijken naar de eigen positie. Dat kan niet anders. Juist omdat zich maar al te vaak de paradoxale situatie voordoet dat vervolgde christenen vele malen blijmoediger zijn dan wij, die alles hebben waar zij alleen maar van dromen kunnen.
Een verwend christendom is niet alleen te herkennen aan luiheid, flauwheid en zouteloosheid. Aan het sjoemelen met het Schriftgezag en het niet meer zo nauw nemen met dat wat de Bijbel zegt. Verwende christenen zijn zeker ook te herkennen aan een zure, liefdeloze instelling waarin alles gericht is op het beschermen van de eigen positie.
Een christen moet staan voor principes en mag zijn positie verdedigen. Maar daar mag het niet bij blijven. Liefde is de wortel van de vrucht van de Geest die Paulus noemt in Galaten 5. Liefde voor hen die niet geloven in de Naam van Jezus. En niet minder liefde voor en betrokkenheid bij hen die omwille van het geloof worden onderdrukt.