CDA wil verbod op kopen alcohol onder 18 jaar
DEN HAAG – Nu het CDA in zijn verkiezingsprogramma schrijft dat alcohol alleen verkocht mag worden aan personen van 18 jaar en ouder, tekent zich een Kamermeerderheid af voor de initiatiefwet van de ChristenUnie die ditzelfde bepleit.
CU-Kamerlid Voordewind is daarom blij met de „voortgang in denken” in het CDA. „In 2010 heb ik al voor het verhogen van de leeftijd naar 18 jaar gepleit. Het CDA wilde toen niet verder gaan dan een experimenteerartikel om het in sommige gemeenten uit te proberen. En zelfs dat artikel heeft de vorige week door de Eerste Kamer aangenomen Drank- en Horecawet niet gehaald, omdat de PvdA het niet steunde. Die partij haakte meteen af nadat het kabinet-Balkenende IV was gevallen.”
Nu keren echter de kansen, denkt Voordewind. Hij heeft een initiatiefwetsvoorstel liggen dat formeel nog niet is ingediend, maar tekstueel wel nagenoeg klaar is. Daarin regelt hij dat zowel zwaar als licht alcoholische dranken (wijn en bier) alleen nog verkocht mogen worden aan personen van 18 jaar en ouder.
Binnenkort heeft hij weer een overleg met een aantal Kamerfracties om te bezien welke wijzigingen hij wellicht nog moet aanbrengen om daadwerkelijk een meerderheid achter zich te krijgen. „Alleen VVD en PVV zijn absoluut tegen. Partijen zoals SP en nu ook CDA zijn voor. Daar komt bij dat de PvdA-fractie in de Eerste Kamer ook voor verhogen van de leeftijd is. Dat alles maakt dat ik een Kamermeerderheid voor mijn mede door de SGP ondertekende wet nu binnen bereik zie komen.”
CDA-leider Van Haersma Buma zei donderdagmorgen in De Telegraaf dat hij zich „rot is geschrokken” van de cijfers. „Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank.” Mede daarom zette zijn partij het verhogen van de minimumleeftijd in het verkiezingsprogramma, dat morgen wordt gepresenteerd.
Voordewind wil zijn initiatiefwet nog voor de zomer bij de Kamer indienen. „Er zijn tal van argumenten voor het verhogen van de leeftijd. In Europa hebben de meeste landen dit al gedaan. Brussel heeft Nederland er ook toe aangespoord. Een meerderheid van de bevolking wil het, de burgemeesters van de grote steden willen het.”
Maar belangrijker nog zijn voor het CU-Kamerlid de inhoudelijke argumenten. „Alcoholconsumptie richt bewezen grote schade toe aan de hersenen van jongeren. De overheid kan niet alles regelen, maar we helpen ouders die hun kinderen van alcohol weg willen houden wél door een heldere norm te stellen. Als de overheid campagne voert met de slogan ”Tot 16 jaar geen druppel” gaan sommige jongeren daarna helemaal los. „Daarna mag het dus”, redeneren zij. Die trend moeten we keren.”