Rendement melkvee onder druk
ARNHEM – Het rendement in de melkveehouderij staat momenteel sterk onder druk door de dalende melkprijs en de stijgende voerprijs.
Dat blijkt uit een analyse van accountantsorganisatie Accon en kenniscentrum DCA. De twee organisaties maakten dit dinsdag bekend.
De zogenoemde spotnotering van melk, dat is de uitbetalingsprijs voor de boer op basis van de daghandel in verse melk, keldert volgens een prognose van DCA van respectievelijk 34 à 35 euro naar 30 euro per 100 kilo melk. Daar komt bij dat de voerprijzen nu juist pieken. De grootste dip in het resultaat vindt naar verwachting de komende zomerperiode plaats. Mogelijk herstel van de melkprijs wordt pas verwacht vanaf september maar is nog uiterst onzeker, aldus de organisaties.
Het begin van 2012 zag er voor melkveehouders nog positief uit. Zij hielden in het eerste kwartaal meer over dan in 2011. Deze tendens lijkt echter van korte duur en zet niet door in de aankomende maanden.
Andries-Jan de Boer, agrarisch adviseur bij Accon, stelt dat de melkveehouderij in een sterk neerwaartse spiraal is beland, hoewel de malaise nog niet zo groot lijkt als in 2009.
Kees Maas, directeur van DCA, zegt dat door het afkoelen van de economie en een zich stabiliserende mondiale vraag naar melk, met name vanuit China, de afzet van melk duidelijk lager ligt dan eerder gedacht. De melkproductie is wereldwijd echter gestegen, constateert hij.
De twee organisaties verwachten dat de melkprijzen waarschijnlijk blijven fluctueren. Melkveehouders dienen daar in hun bedrijfsvoering op te anticiperen, adviseren Accon en DCA. Zo moeten zij zichzelf de vraag stellen of er voldoende buffer op rekening-courant of spaarrekening beschikbaar is.
Volgens De Boer hoort kritisch kijken naar de kostprijs daarbij, maar bestaat vaak ook de mogelijkheid om bepaalde aflossingen tijdelijk op te schorten. Omdat de vleesprijzen momenteel gunstig zijn kan een boer er ook voor kiezen om melkkoeien die minder goed renderen af te voeren.
Een mogelijk herstel van de melkmarkt treedt volgens de twee organisaties vanaf medio september 2012 weer op. De kosten stijgen echt ook steeds verder en er wordt steeds meer van de sector gevraagd in het kader van maatschappelijke randvoorwaarden, aldus Accon en DCA.
DCA Kenniscentrum in Lelystad is gespecialiseerd in marktinformatie, risicomanagement en weerinformatie. Accon avm adviseurs en accountants telt zo’n vijftig kantoren verspreid over het land en richt zich op het mkb, de agrarische sector, de overheid en de non-profitsector.