Economie

Leden grote bonden aan zet over toekomst FNV

RIJSWIJK (ANP) – Leden van de twee grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo, kunnen woensdag duidelijk maken wat zij vinden van de plannen voor de nieuwe vakbeweging. Een duidelijk ja of nee tegen de nieuwe opzet is nog niet te verwachten, maar de uitkomst van beide bijeenkomsten is wel mede bepalend voor de toekomst van de door kwartiermaakster Jetta Klijnsma geschetste toekomst van de vakbeweging.

29 May 2012 20:58Gewijzigd op 14 November 2020 21:18

Klijnsma ging aan de slag nadat er binnen vakcentrale FNV onenigheid was uitgebroken over het pensioenakkoord. Abvakabo en Bondgenoten waren het er niet mee eens dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius dit akkoord met werkgevers en werknemers tekende over de hogere pensioenleeftijd en de FNV viel bijna uiteen. Jetta Klijnsma wil dat de vakbeweging weer met één mond gaat spreken en ziet een Nieuwe Vakbeweging voor zich waarin de macht van de voorzitters wordt beperkt en de leden meer te zeggen krijgen. Om te voorkomen dat, zoals bij de pensioendiscussie, twee bonden de toon zetten, willen de kwartiermakers dat een vakgroep hooguit 16 procent van de stemmen krijgt.

Waarnemend voorzitter Corrie van Brenk (Abvakabo) gaf eerder al aan dat de voorstellen van Klijnsma „volstrekt onvoldoende” zijn en „essentiële aanpassingen” behoeven. Haar kritiek richt zich op de voorgestelde financiering en het opknippen van sectoren. Henk van der Kolk (Bondgenoten) zou Bondgenoten eerst wel in zijn geheel naar de nieuwe organisatie willen laten overgaan. Ook hij waarschuwde voor versnippering als leden per beroepsgroep worden georganiseerd.

De 19 FNV-bonden verschillen op essentiële punten van mening. De kleinere organisaties vinden de grotere te dominant, maar die grote bonden voelen er niets voor om hun huidige machtspositie op te geven. Alle kritiek kan tot vrijdag worden neergelegd bij de vijf kwartiermakers onder leiding van PvdA-Tweede Kamerlid Klijnsma. Tot 4 juni spreekt een groepje van zeven bondsbestuurders met de kwartiermakers over de belangrijkste gezamenlijke kritiekpunten.

De kwartiermakers presenteren 11 juni hun definitieve plannen en dan wordt duidelijk welke wensen van de bonden zijn overgenomen. De bonden moeten Klijnsma 21 juni laten weten of ze de plannen voor de Nieuwe Vakbeweging steunen en meedoen. 23 juni moet de dag worden dat de Nieuwe Vakbeweging wordt opgericht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer