„Huidstamcellen repareren hart”
HAIFA – Israëlische onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om huidstamcellen van hartpatiënten om te vormen tot werkende hartspiercellen.
Dat meldden de onderzoekers woensdag in het European Heart Journal. Ze verwachten dat het nog zeker vijf tot tien jaar duurt voor de eerste studies met patiënten kunnen beginnen.
De wetenschappers wisten de huidstamcellen van oudere patiënten in het lab om te vormen en op te kweken tot kloppende hartspiercellen. Die functioneerden even goed als de omgevormde huidcellen van jonge mensen. De opgekweekte celgroepjes transplanteerden de onderzoekers vervolgens naar het hart van een rat, waar ze verbinding maakten met het hartweefsel van de gastheer.
Wanneer lichaamsvreemde cellen worden geïmplanteerd, is afstoting altijd een probleem. Om dat te voorkomen, kregen de ratten medicijnen die een afweerreactie onderdrukken. „We hopen dat spiercellen, gevormd uit lichaamseigen stamcellen, niet worden afgestoten als we ze in het hart van diezelfde patiënt implanteren”, aldus prof. Lior Gepstein, verbonden aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa. „Daar doen we op dit moment volop onderzoek naar, of het probleem van afstoting van lichaamseigen, omgevormde cellen wel of niet speelt.”