Tante Bep bezorgt „betere” thuismaaltijd
Parelhoen suprême, dat staat op het menu van Tante Bep. Mensen die deze maaltijd bestellen, krijgen gebraden parelhoen suprême met een jus van rode wijn, gebakken aardappeltjes en courgette thuisbezorgd. Voor 13,95 euro, inclusief bezorgkosten. Klanten kunnen deze dinsdag ook een andere keus maken, bijvoorbeeld Wilde Italiaanse bladspinaziesalade (9,50 euro) of Provençaals stoofvlees met tagliatelle (11,95 euro).
Tante Bep ging op 1 maart van start in Den Haag. Inwoners van de hofstad kunnen via tantebep.nl een maaltijd bestellen die door de „betere” restaurants, slagers of traiteurs is klaargemaakt. Het bedrijf werkt met acht partners samen, die onder andere een Italiaans, Thais of Hollands potje leveren.
De bedenkers van Tante Bep, Stephan Lems en Yaron Menneken, ontmoetten elkaar vijf jaar geleden tijdens hun studie aan de Hotelschool Den Haag. „Daar werd het idee geboren om kwaliteitsmaaltijden te gaan bezorgen”, aldus Lems. „We liepen er als studenten tegenaan dat het huidige aanbod van bezorgmaaltijden zich beperkt tot pizza en shoarma. Senioren moeten het op hun beurt doen met tafeltje-dek-je. Het bedrijf is vernoemd naar mijn oudtante Tante Bep, die regelmatig voor de familie kookte. Als er eten over was, nam ik dat wel eens mee naar het studentenhuis.”
De onderneming richt zich op twee groepen. „Op yuppen die net beginnen met werken, lange dagen maken en op kantoor eten. En op ouderen en mensen die geen zin meer hebben om zelf te koken en die zijn uitgekeken op tafeltje-dek-je.” Lems heeft weinig goede woorden over voor tafeltje-dek-je. „Het is natuurlijk een mooi initiatief, maar de maaltijden worden vaak ’s morgens vroeg klaargemaakt, in warmhoudbakken gezet en pas later op de dag bezorgd. Dat komt de smaak en de malsheid niet ten goede. De ingrediënten voor onze maaltijden worden dagelijks vers ingekocht. Nadat het eten gereed is, gaan we direct met onze scooters op pad. We willen niet langer dan een kwartier onderweg zijn, omdat het voedsel na die tijd sterk aan kwaliteit inboet. Zo wordt het vlees er niet malser op.”
Senioren zijn de grootste afnemers van Tante Bep-maaltijden. Lems erkent dat zijn menu’s met prijzen die variëren van 9 tot 17 euro een stuk duurder uitpakken dan die van tafeltje-dek-je. Voor een maaltijd onder laatstgenoemd label betalen inwoners van Haarlem bijvoorbeeld 3,37 euro en zijn ouderen in Assen maximaal 6,20 euro kwijt. „Het is niet voor iedereen weggelegd om dagelijks bij ons aan te kloppen. De mensen die het betreft, bestellen af en toe en zien onze maaltijden als iets speciaals.”
Tante Bep staat nog in de kinderschoenen, maar werkt al wel aan uitbreiding. „Begin juni gaan we in Amsterdam van start. Daarna moeten Rotterdam, Utrecht en Leiden volgen.” Een deel van de omzet wordt gereserveerd voor het goede doel. „In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds willen we iets doen aan eenzaamheid onder ouderen. Zo organiseren we deze zomer enkele diners waar senioren en jongeren aan kunnen schuiven.”