Economie

Vakbonden verwerpen handreiking ambulancediensten

De vakbonden verwerpen een handreiking van werkgeversorganisatie AmbulanceZorg Nederland (AZN) om een eind te maken aan de stakingen van particuliere ambulancediensten. AZN bood woensdag aan het werk van oudere werknemers van de ambulances te verlichten. De vakbonden hekelden het voorstel echter, omdat de organisatie alleen werknemers zou willen ontlasten die al ziek zijn.

ANP
20 August 2003 18:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Uit een brief die AZN woensdag heeft gestuurd aan de bonden blijken de werkgevers tijdelijke maatregelen te willen om werknemers tussen de 55 en 59 jaar oud tegemoet te komen in het zware werk. De organisatie gaat onderzoeken in hoeverre oudere werknemers nog ambulancewerk kunnen doen. Uit het onderzoek moeten maatregelen voortvloeien waarmee werknemers ook op hogere leeftijd kunnen blijven werken in ambulances.

De vakbonden zijn bereid om de conclusies van het onderzoek te onderschrijven, maar volgens FNV Bondgenotenbestuurder T. Koningh is het niet voldoende dat AZN de wil toont het werk voor ouder ambulancepersoneel te verlichten. De werkgevers hebben volgens hem namelijk niet de toezegging gedaan dat zij geld beschikbaar stellen om alle noodzakelijke maatregelen in te voeren die uit het onderzoek voortvloeien.

Tot aan de invoering van de structurele maatregelen stelt AZN 500.000 euro beschikbaar om individuele medewerkers van tussen de 55 en 59 jaar, voor wie het werk te zwaar is, te begeleiden. Dat kan door aanpassing en verlichting van het werk of door ander werk. De organisatie denkt ook aan seniorenverlof, werktijdverkorting en betere werktijden.

Volgens de bonden is dit aanbod een sigaar uit eigen doos. „Werkgevers zijn nu al wettelijk verplicht om het werk aan te passen voor zieke werknemers. Bovendien moeten werknemers dus blijkbaar net zo lang doorgaan tot ze kapot zijn", aldus Koningh.

Naast concrete maatregelen die het werk verlichten, moet het onderzoek ook duidelijk maken tot welke leeftijd mensen op ambulances kunnen werken. Deze uittreedleeftijd ligt aan de basis van het conflict tussen werkgevers en werknemers.

De vakbonden eisen harmonisering van de leeftijd waarop medewerkers van particuliere ambulances en werknemers van overheidsambulances met pensioen mogen. Medewerkers in overheidsdienst kunnen vanaf hun 55ste met pensioen, terwijl particulier ambulancepersoneel dan nog minstens 4 jaar moet wachten.

Volgens B. Anker, bestuurder bij CNV Bedrijvenbond, moeten de werkgevers daarom tijdens de looptijd van het onderzoek naar werkverlichting voor oudere werknemers de uittreedleeftijd tijdelijk verlagen. Anker denkt niet dat de twee partijen er samen uit zullen komen, omdat de AZN dit sinds het begin van de staking op 28 juli weigert. “Ik denk dat het er toch op uitdraait dat een commissie van wijze mensen moet gaan bemiddelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer