Economie

Zorgen over Spanje nemen toe

MADRID – De internationale financiële wereld maakt zich steeds meer zorgen over de Spaanse economie. De koersen op de effectenbeurzen stonden donderdag en vrijdag onder druk, nadat krediet­beoordelaar Moody’s donderdag de kredietwaardering van vier Spaanse regio’s en van zestien Spaanse banken verlaagde.

Redactie economie
18 May 2012 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 21:08
Foto EPA
Foto EPA

Moody’s denkt niet dat de Spaanse regio’s Catalonië, Murcia, Andalusië en Extremadura dit jaar in staat zijn om de begrotingsdoelstellingen te halen die door de centrale regering zijn gesteld. De regio’s kregen, evenals twee andere gebieden, een „negatieve verwachting” mee, wat betekent dat verdere afwaarderingen mogelijk zijn.

Voor de lagere waardering van de zestien banken noemde de kredietbeoordelaar als redenen de recessie en de reeds verlaagde kredietwaardigheid van de Spaanse overheid.

Donderdag werd ook duidelijk dat de Spaanse economie officieel in een recessie verkeert. De regering maakte bekend dat de economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent is gekrompen ten opzichte van de voorgaande driemaandsperiode. Het definitieve krimpcijfer komt overeen met een eerdere raming en ook met de gemiddelde verwachting van analisten. Ook in het vierde kwartaal van 2011 kromp de Spaanse economie met 
0,3 procent. Bij twee achtereenvolgende kwartalen met een krimp is er sprake van recessie.

Economen gaan ervan uit dat deze recessie in Spanje wel eens een langdurige zou kunnen worden. De Spaanse industrie liet in april de sterkste krimp in bijna drie jaar zien, terwijl de dienstensector al tien maanden op rij in een dalende lijn zit. Daar komt bij dat de groei van de export afvlakt doordat veel Europese handelspartners zelf ook in een recessie zijn beland. De export was de enige sector in Spanje waar het laatste halfjaar nog wel sprake was van groei.

Op de beurs in Madrid gingen donderdag de bankaandelen stevig omlaag. BBVA en Santander verloren circa 3 procent. Het genationaliseerde Bankia zakte meer dan 10 procent in waarde. De zorgen over de schuldencrisis werden aangewakkerd door een dure obligatieveiling van Spanje. Het land haalde donderdag 2,5 miljard euro op tegen flink hogere rentes.

De Spaanse premier Rajoy waarschuwde woensdag dat zijn land het steeds moeilijker krijgt met het aantrekken van kapitaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer