Na 20 jaar weer ambassadeur VS in Myanmar
WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag Derek Mitchell benoemd tot ambassadeur in Myanmar. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de Verenigde Staten weer een diplomatieke vertegenwoordiging krijgen in het Zuidoost-Aziatische land. Het is volgens waarnemers een eerste stap naar volledige normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.
Eerder op de dag maakte Obama bekend dat hij een aantal handelsbeperkingen wil versoepelen, maar dat hij nog niet alle economische sancties tegen het land wil opheffen. Hij wil zo nog de druk op de ketel houden en de regering aanmoedigen door te gaan met de hervormingen die onlangs zijn ingezet.
Nadat het leger decennia lang de dienst had uitgemaakt in het land, kwam er begin vorig jaar een einde aan de militaire junta. Er kwam een burgerregering en veel politieke gevangenen, onder wie oppositieleidster Aung San Suu Kyi, werden vrijgelaten. Veel voormalige militairen zouden nu echter in het parlement en de regering zitten. Washington trok zijn ambassadeur terug nadat demonstraties in 1988 voor meer democratie werden neergeslagen en de verkiezingsuitslag van 1990 door de junta werd verworpen. Deze verkiezingen waren gewonnen door Aung San Suu Kyi, die onder arrest werd geplaatst.
„We zullen vergunningen verlenen aan bepaalde investeringen in de financiële sector en aan bedrijven om zaken te doen in Myanmar”, aldus een Amerikaanse functionaris donderdag, die eraan toevoegde dat sancties gehandhaafd blijven tegen personen die banden hadden met de voormalige junta.
Met zijn besluit reageerde Obama op verzoeken vanuit de zakenwereld om de sancties te versoepelen. Vorige maand besloot de Europese Unie al de meeste sancties tegen Myanmar op te schorten, maar wel het wapenembargo te handhaven.