NAVO wil het slimmer en goedkoper doen
CHICAGO (ANP) - Geldgebrek en bezuinigingen nopen de NAVO-lidstaten tot intensievere samenwerking. Slimme verdediging (smart defence) luidt sinds kort de toverformule. De leiders van de 28 NAVO-landen nemen er zondag en maandag besluiten over op hun top in Chicago. Nederland hoopt op een leidende rol bij de bestrijding van zelfgemaakte explosieven.
Hoe kun je je materiaal en mensen het beste inzetten, dat is de hamvraag in deze crisistijd. Ga je meer doen met dezelfde middelen of hetzelfde doen met minder middelen? Daarnaast hameren de Verenigde Staten, die inmiddels 75 procent van de militaire uitgaven van de NAVO voor hun rekening nemen, op een grotere bijdrage van de andere bondgenoten.
„In het huidige economische klimaat is het duidelijker dan ooit dat we moeten samenwerken’‘, stelt secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen keer op keer. ,Dat betekent dat we prioriteiten moeten stellen en dat we moeten specialiseren.’‘
Nederland geldt als een van de voorlopers van krachtenbundeling, in Europees en NAVO-verband. Met andere landen schaft het materieel aan. Ook worden spullen gedeeld of gezamenlijk onderhouden.
Op de vorige NAVO-top eind 2010 in Lissabon noemde minister Hans Hillen van Defensie de economische crisis een ,blessing in disguise’‘, een verhulde zegen: ,Met minder geld gaan we samen meer doen.’‘
In de aanloop naar Chicago waarschuwt de bewindsman voor te veel besparingen. Defensie-investeringen zijn ook een internationale zaak, stelt Hillen. ,Ons NAVO-lidmaatschap is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.’‘ Hij wil voorkomen dat Nederland als onbetrouwbaar wordt gezien: ,Wie gratis mee wil liften op de inspanningen van anderen zal de tafel ook bij andere belangen leeg vinden.’’
In Chicago zullen nieuwe en bestaande samenwerkingsprojecten worden gepresenteerd, van het trainen van helikopterpiloten tot het gezamenlijk beheer van munitie. Den Haag wil aan de meeste meedoen.
Bij de bestrijding van bermbommen en andere zelfgemaakte explosieven streeft Nederland naar een leidende rol. Het gaat dan vooral om het verzamelen en analyseren van zogenoemde biometrische gegevens die de makers van de bommen achterlaten, zoals vingerafdrukken.
Samenwerken is veel waardevoller dan alleen het financiële voordeel, aldus Hillen. ,Het verhoogt de slagkracht. Maar nog belangrijker: het vergroot de verbondenheid.”