Politiek

Details begrotingsakkoord uitgelekt

DEN HAAG – De rollator verdwijnt uit het zorgpakket, een eigen bijdrage van 25 procent voor gehoorapparaten en 7,50 euro per dag voor verblijf in instellingen voor specialistische medische zorg. Dat zijn enkele maatregelen uit het begrotingsakkoord dat woensdagmiddag is uitgelekt via De Telegraaf.

Redactie digitale media
16 May 2012 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 21:07
DEN HAAG – ChristenUnie-leider Slob (l.) en D66-leider Pechtold na afloop van een overleg tussen de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Foto ANP
DEN HAAG – ChristenUnie-leider Slob (l.) en D66-leider Pechtold na afloop van een overleg tussen de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Foto ANP

De hoofdlijnen van het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie eind vorige maand sloten waren al bekend. Vooral voor de precieze uitwerking van de 1,6 miljard euro aan bezuinigingen in de zorg gold dat nog niet. Eerder op de dag bleek dat het eigen risico wordt verhoogd naar 350 euro. Verder komt er een onderzoek hoe de inkomens van medisch specialisten verlaagd kunnen worden.

In totaal gaat het netto om 12,2 miljard euro aan besparingen. De vijf partijen hopen dat hiermee het begrotingstekort volgend jaar niet hoger uitvalt dan 3 procent van het bruto binnenlands product, zoals de Europese Commissie eist.

Zoals bekend zit in het pakket een verhoging van de btw van 19 naar 21 procent, worden ambtenarensalarissen bevroren, gaat de AOW-leeftijd versneld omhoog en worden aflossingsvrije hypotheken beperkt. Daar staat tegenover dat geplande bezuinigingen op het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget in de zorg (deels) worden teruggedraaid.

Een hogere accijns op alcohol en tabak kwam eerder ook naar buiten. Woensdag bleek dat de accijns op sigaretten met 35 cent per pakje omhoog gaat. De accijns op bier stijgt met 10 procent, bij wijn is dat 15 procent en bij sterke drank 6 procent.

Volgens het woensdag uitgelekte akkoord geldt vanaf 2014 de norm van een kwart maandsalaris per gewerkt jaar als ontslagvergoeding, tot een maximum van een half jaarsalaris. De duur en hoogte van de WW blijven ongewijzigd. Verder ontvangen gezinnen met een verzamelinkomen van 125.000 euro geen toeslag meer voor de kinderopvang. De kinderbijslag wordt volgend jaar en in 2014 bevroren.

De vijf partijen maken verder een einde aan de dierenpolitie.


Reacties

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom: „Dit is nog erger dan we dachten. De grote verhalen over compensatie blijken weinig tot niks waard. Een aantal maatregelen, zoals in de geestelijke gezondheidszorg en op het persoonsgebonden budget worden maar deels gecompenseerd. Dan doe je weinig aan de akelige bezuinigingen. Ook de compensatie bij de AOW blijkt er niet te zijn. Voor mensen met een klein AOW’tje hakt dit er heel hard in.

De details van het akkoord bevestigen mij in mijn zorgen. Het consumentenvertrouwen is verder gekelderd en dan moet je niet de btw verhogen en en oudere mensen in de problemen brengen. Verder zorgt dit pakket ervoor dat de woningmarkt alleen maar verder op slot gaat.

Hoge inkomens ontsnappen de dans en veel maatregelen van het kabinet-Rutte worden niet teruggedraaid. Met dit akkoord wordt de recessie in Nederland verlengd.”

Geert Wilders, fractievoorzitter PVV: „Een verschrikkelijk akkoord dat mensen diep in hun portemonnee zal raken. Het is slecht voor de economie en slecht voor de koopkracht. De kiezer zal op 12 september hier keihard mee afrekenen.”

SP-leider Emile Roemer: „Hier wordt veel te hard bezuinigd om de 3-procentsnorm te halen. De verhoging van de btw en het eigen risico is heel slecht. Je moet juist zorgen de economie draaiende te houden. Ik ben wel blij met de vergroening van het belastingstelsel en de bankenbelasting, maar dat was al verwacht. De eigen bijdrage in de zorg is dramatisch. Het pakket gaat niet uit van het hervormen van de zorg. Het is een belasting op ziek zijn. Dit is heel geforceerd bezuinigingen om het gezicht van de minister-president en de minister van Financiën in Europa te redden.”

Directeur Frank Dales, Dierenbescherming: „We zijn verbaasd en verrast over het voornemen de dierenpolitie te schrappen. Er zijn nu 125 animal cops opgeleid. Ons voorstel is: houdt het daarbij. Uitbreiding naar 500 agenten hoeft niet meer, maar samen met onze eigen inspecteurs en hun expertise komen we met die 125 agenten een heel eind. Het zou niet goed zijn om helemaal te stoppen met de dierenpolitie. Dat zou zonde zijn van alle investeringen die tot nu toe zijn gedaan, zoals het alarmnummer 144-red een dier. We willen als dierenbescherming daar graag van gedachten over wisselen met het ministerie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer