Convenant rituele slacht onzeker
AMSTERDAM – Het convenant dat het dierenwelzijn bij rituele slacht moet verbeteren, staat op losse schroeven. Joodse organisaties hebben geen vertrouwen in de commissie die bij het convenant is betrokken, omdat deze partijdig zou zijn. Het ministerie stelt dat de leden zijn gevraagd op grond van hun deskundigheid.
De kritiek van de Joodse organisaties richt zich op Ludo Hellebrekers, voorzitter van de commissie, en op commissielid Bert Lambooij. Hellebrekers is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde, Lambooij is verbonden aan Wageningen University.
„Beiden hebben zich afgelopen tijd in het publieke debat duidelijk tégen rituele slacht uitgesproken”, aldus Ronnie Eisenmann, jurist en voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, woensdagmorgen desgevraagd. „Ze hebben zelfs meegewerkt aan de promotiecampagne van de Partij voor de Dieren om rituele slacht te verbieden. Daarmee zijn zij niet onpartijdig en hebben wij als Joodse organisaties geen vertrouwen in deze commissieleden.”
Volgens Eisenmann hebben de Joodse organisaties „vanaf het eerste moment” hun bezwaar tegen de twee commissieleden kenbaar gemaakt. „Het verbaast ons dat staatssecretaris Bleker van Landbouw toch aan hun deelname vasthoudt. Ik zou zeggen: Zoek commissieleden die zich niet zo duidelijk in het publieke debat over rituele slacht hebben uitgelaten.”
Dat de namen van de commissieleden al in de Staatscourant hebben gestaan, vindt Eisenmann „vreemd en niet netjes. Normaal gesproken overleg je eerst over de samenstelling van de commissie met alle betrokken partijen. Wij worden nu voor een voldongen feit geplaatst.”
De kwestie weegt zo zwaar voor de Joodse organisaties dat zij overwegen geen handtekening onder het convenant te zetten. Eisenmann: „Deze samenstelling van de commissie is voor ons een onoverkomelijk probleem. Ik hoop dat staatssecretaris Bleker daarvan overtuigd is en alsnog zal proberen andere commissieleden te zoeken.”
Volgens het ministerie van Landbouw zijn de commissieleden gevraagd op basis van hun deskundigheid. Woordvoerder Coen Gelinck: „Hellebrekers is hoogleraar anesthesiologie. Hij heeft veel verstand van pijnbestrijding bij dieren. Juist dat aspect is de inzet van alle betrokken partijen bij het convenant. Voor de een staat daarbij het dierenwelzijn op de eerste plaats, voor de ander de godsdienstvrijheid.”
Volgens Gelinck zou er woensdag een brief over de kwestie naar de Eerste Kamer gaan. „Daarin geven we de stand van zaken weer. Op dit moment zijn ambtenaren van het ministerie bezig te zoeken naar een oplossing om uit de impasse te komen.”
De woordvoerder van het ministerie wijst op het belang van het slagen van het convenant. „Het is bedoeld om te voorkomen dat het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Parij voor de Dieren alsnog doorgaat. Als dat niet lukt, komt er dus een verbod op rituele slacht.”