Economie

Nederland blijft in recessie

DEN HAAG – De Nederlandse economie verkeert nog altijd in een recessie, maar herstel lijkt voorzichtig weer in beeld te komen. Dat kan worden geconcludeerd uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagmorgen vrijgaf.

Redactie economie
15 May 2012 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 21:05
beeld ANP
beeld ANP

Hieruit blijkt dat de economie in de eerste drie maanden van 2012 voor het derde achtereenvolgende kwartaal kromp. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2011 ging de economie 0,2 procent achteruit. In vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp 1,1 procent.

Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen valt Nederland steeds verder uit de toon vergeleken met handelspartners zoals Duitsland, waar de economie (na een krimp van 0,2 procent eind 2011) in het afgelopen kwartaal een groei liet zien van 0,5 procent.

Het contrast is, aldus de CBS-econoom, vooral groot voor wat betreft bestedingen van consumenten en de situatie op de arbeidsmarkt. Zo groeit volgens Van Mulligen in Duitsland de werkgelegenheid, waardoor burgers er meer te besteden hebben, wat weer leidt tot een hogere consumptie, stijgende huizenprijzen en een aantrekkende economie. In Nederland gaven consumenten het afgelopen kwartaal juist opnieuw minder (1,1 procent)

uit en remden zo de economie. De dalende bestedingen troffen echter niet alle producten. Zo werd er aan kleding en voeding juist meer uitgegeven. „De consument zoekt zijn geluk in kleine dingen”, aldus Van Mulligen.

Naast enkele negatieve cijfers, zoals een forse afname (4,2 procent) van de bedrijfsinvesteringen en een daling (met 13.000 stuks) van het aantal banen vergeleken met vorig jaar, ziet Van Mulligen ook enkele lichtpuntjes. Zo was de krimp in het begin van dit jaar duidelijk kleiner dan die in het derde (-0,4 procent) en vierde (-0,7 procent) kwartaal van vorig jaar.

Ook uit andere gegevens blijkt dat de conjunctuur niet verder verslechtert, maar stabiliseert. Zo groeide de uitvoer van goederen in het afgelopen kwartaal met 3,8 procent. Dat kwam met name door een sterke groei van de wederuitvoer van producten die niet in Nederland zijn gemaakt, maar ook producten van Nederlandse makelij vonden meer (0,2 procent) aftrek. In het laatste kwartaal van vorig jaar was de export van producten van eigen bodem juist gedaald. Dat was voor het eerst sinds 2009. Volgens Van Mulligen profiteert de Nederlandse export van de toenemende wereldhandel en het herstel in Duitsland.

Vraag is wel hoe een eventueel voorzichtig herstel zich houdt wanneer de plannen uit het akkoord van de ”Kunduzcoalitie” (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) in werking treden. Volgens economen heeft dit noodpakket (met bezuinigingen en hervormingen ter waarde van 14 miljard euro) om Nederland in 2013 binnen de Brusselse begrotingsmarges te houden een negatief effect op zowel de groei als de werkgelegenheid en de koopkracht.

Uit de groeicijfers van andere Europese landen die dinsdagmorgen verschenen, blijkt dat de verschillen tussen de zeventien lidstaten van de eurozone groot zijn. Behalve Duitsland groeiden ook de kleinere economieën zoals Slowakije en Finland. Frankrijk, de tweede economie van de regio, kende een nulgroei in het afgelopen kwartaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer