Prof. dr. R. Ganzevoort: Juist SGP beperkt ruimte voor anderen
BARNEVELD – Als er één partij is die geen ruimte wil bieden aan andersdenkenden, dan is het de SGP. Dat betoogde GroenLinkssenator prof. dr. R. Ganzevoort vrijdagavond tijdens een debatavond van de SGP-jongeren in Barneveld over het thema ”Geloven? Dat doe je thuis maar!”. SGP’er dr. R. Bisschop was het daar totaal niet mee eens.
Sinds de Grondwetsherziening van 1983 is volgens Bisschop een proces van „sluipende tirannisering” gaande. „In orthodox-christelijke kring bestaan daarover terecht grote zorgen. Je mag je geweten nog wel volgen met woorden, maar niet meer in de praktijk”, zei de SGP’er, verwijzend naar de discussie over gewetensbezwaarde trouwambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten.
Volgens het oud-Statenlid heeft homobelangenorganisatie COC Nederland alle gemeenten een brief gestuurd met de vraag of ze gewetensbezwaarde ambtenaren in dienst hebben en wat ze daaraan denken te doen.
„Dat is een vorm van inquisitie”, meent Bisschop. „Onderzoek doen naar wat iemand denkt en dan de hulp van de politiek in te roepen om daartegen op te treden.”
In debat met GroenLinks-senator Ganzevoort lanceerde Bisschop de stelling dat „de gelijkheidsideologie die artikel 1 van de Grondwet het primaat geeft boven andere grondrechten, leidt tot dictatuur.”
Brugwachter
„Er is geen strijd gaande van seculieren die gelovigen alles willen afnemen wat ze hebben”, voerde Ganzevoort in reactie op Bisschop aan. Integendeel, juist orthodoxe christenen willen volgens hem de ruimte voor andersdenkenden inperken. „Als reformatorische mensen anderen iets willen ontzeggen, gaat er bij mij iets jeuken.”
Als voorbeeld noemde hij een christelijke gemeente die de zondagsrust dusdanig handhaaft dat seculiere mensen daardoor op zondag niet alles kunnen doen wat ze willen.
„Als er één partij is die in dit land geen ruimte wil geven aan diversiteit”, betoogde hij, „dan is het wel de SGP.”
De GroenLinkssenator wierp verre van zich dat hij een aanhanger zou zijn van de zogenoemde gelijkheidsideologie. „Ik ben juist wél voorstander van diversiteit. Als een christelijke brugwachter niet op zondag wil werken, respecteer ik dat. Maar als een brugwachter bijvoorbeeld wel Nederlandse, maar geen Duitse schepen wil doorlaten, dan verzet ik mij daartegen.”
Bisschop bestreed „ten zeerste” de stelling dat de SGP andersdenkenden geen ruimte wil geven. „Wij accepteren de democratische rechtsstaat. Maar de overheid is niet neutraal. De overheid is niet gehouden elke zienswijze ruimte te bieden, maar moet in de eerste plaats dienstig zijn aan God, ten behoeve van de gemeenschap.”
De overheid moet neutraal zijn en moet voor álle burgers zorgen, aldus Ganzevoort in zijn reactie daarop. „De overheid moet daarbij niet kiezen voor een eenzijdig waardepatroon. De manier waarop de overheid God dient, moet je niet verwarren met de manier waarop de kerk God dient.”
Veiligheid
Bisschop en Ganzevoort debatteerden daarna onder meer over het homohuwelijk, over ontluikende homoseksuele gevoelens bij reformatorische pubers, abortus en euthanasie.
Sprekend over reformatorische scholen stelde Ganzevoort dat hij „grote waardering” heeft voor de veiligheid die de reformatorische zuil biedt. „Althans, aan hen die erbij horen.”
Overigens verwacht hij dat de refozuil, net als met de andere zuilen is gebeurd, uiteindelijk uiteen zal vallen. „Jongeren van nu kijken veel verder om zich heen.”