Philips ziet veel kansen in echografie
AMSTERDAM (ANP) - Philips zet vol in op de ontwikkeling van nieuwe producten die gebruikmaken van echografie. Het marktaandeel van het technologieconcern op het gebied van ‘ultrageluid’ is daardoor de afgelopen 2 jaar met 2 procentpunten gegroeid, zo bleek donderdag uit de presentatie op de jaarlijkse analistendag van de medische divisie.
Philips is wereldwijd nummer twee op het gebied van echografie. De wereldwijde markt hiervoor is jaarlijks goed voor zo’n 3,7 miljard euro. Het exacte marktaandeel van Philips houdt het bedrijf geheim.
„Het voordeel van echografie is dat het toegankelijk en relatief goedkope beeldvormingstechnologie is. Het gaat daarnaast om relatief kleine en makkelijk verplaatsbare apparaten. Bovendien ondervinden patiënten weinig hinder bij de toepassing. Steeds vaker hoeft hierdoor het lichaam niet open te worden gemaakt’‘, legt een woordvoerder van Philips Nederland uit.
Echografie maakt gebruik van ultrageluid: geluid dat zó hoog is dat een mens het niet kan horen. De techniek is vooral bekend vanwege het in beeld brengen van organen in het lichaam of een embryo in de baarmoeder, maar er zijn steeds meer nieuwe toepassingen mogelijk.
Zo wordt een echo-apparaat ook steeds vaker gebruikt voor het meten van stijfheid van weefsel. Dit wordt ook wel elastografie genoemd. Zo kan bijvoorbeeld de hardheid van het weefsel in een vrouwenborst worden gemeten, ,maar het is nog interessanter voor organen die je niet met de hand kan voelen, zoals de lever en de milt’‘, legt echo-specialist Volkert Wagenaar van Philips uit.
Hij noemt nog een voordeel van elastografie. ,Je kunt zo een getal hangen aan de hardheid van weefsel. Dat is vooral handig waar artsen samenwerken of als je de ontwikkeling van stijfheid van weefsel wilt volgen.’‘
Philips introduceerde in het eerste kwartaal een nieuwe toepassing voor echo-apparaten waarmee echografie voor het eerst een serieus alternatief kan bieden voor biopsie bij leverziektes zoals leverfibrose. Bij biopsie wordt een lange naald in het lichaam gestoken om een stukje weefsel van bijvoorbeeld het lever weg te nemen. ,Biopsie kan je misschien één of twee keer bij een patiënt toepassen, maar op gegeven moment kan het gevaarlijk worden’‘, aldus Wagenaar.
Bij het nieuwe apparaat wordt de stijfheid van het weefsel voor het eerst ook in beeld gebracht. ,De technologie maakt het makkelijker om leverziektes te detecteren’‘, aldus Wagenaar. ,Vaak als iemand klachten krijgt, zit diegene al in een laat stadium van de ziekte.’’ Leverfibrose is de meest voorkomende leverziekte en kan levensgevaarlijk zijn.
Volgens Wagenaar hebben ziekenhuizen al interesse getoond in de nieuwe toepassing. ,We zijn dit gaan ontwikkelen vanwege de vraag vanuit ziekenhuizen hiernaar. Er werd tot nu toe getwijfeld of ultrageluid een betrouwbaar alternatief kan bieden voor biopsie. Sinds kort hebben wij aangetoond dat de resultaten vergelijkbaar zijn.”