Consument

Fietsen via een oude spoorlijn in Luxemburg

Wie van fietsen houdt, hoeft Nederland niet uit. Die stelling is echter te kort door de bocht. Luxemburg heeft fietsliefhebbers heel wat te bieden.

Jan Mark ten Hove
10 May 2012 15:46Gewijzigd op 14 November 2020 21:00
Beckerich. Foto Wikimedia / Les Meloures
Beckerich. Foto Wikimedia / Les Meloures

Kleinbettingen doet bijna Toscaans aan. Grote huizen staan keurig gegroepeerd om de dorpskerk, fleurige bloembakken maken het plaatje af. Het dorpje, dat pal aan de grens met België ligt, ademt een en al vredigheid te midden van het heuvellandschap.

In dit dorpje, op ongeveer een kwartiertje treinen vanuit de hoofdstad Luxemburg-stad, start een ruim 80 kilometer lange fietstocht naar het tegen Duitsland aan liggende Echternach. De tocht voert dwars door Luxemburg langs weilanden en akkers, door bossen en over heide en later langs de rivieren de Attert en de Sauer. De veelzijdigheid van het groothertogdom in een notendop.

Al een paar kilometer na Kleinbettingen verandert het landschap. Vanaf Eischen gaat het verder via een spoorwegtracé, de vroegere lijn van Kleinbettingen naar het veel noordelijker gelegen Marte­lange. Tot aan de jaren zestig van de twintigste eeuw werd in deze streek mergel gedolven. Na het verdwijnen van de erts­industrie bleef een spoorwegroute over. Inmiddels zijn de rails vervangen door geasfalteerde fiets­paden.

Het grootste voordeel van het fietsen via een oude spoorbaan is dat het stijgingspercentage meevalt. Onderweg herinneren allerlei zaken aan het verleden: spoorhuisjes, roestende wissels en wagons met bloemperkjes.

Na het hooggelegen Eischen volgt het groene Beckerich. Groen vanwege de natuur, maar ook vanwege de voorzieningen. Beckerich is qua energie zelfvoorzienend. Het is daar maar wat trots op.

Vanaf Beckerich is het nog een kilometer of tien rijden naar Useldange, maar de liefhebber kan beter een zijpad nemen naar Niederpallen. Daar staat een oud spoorhuisje, inclusief locomotief en bijbehorende wagons. Tussen 1890 en 1953 lag hier een oud spoorwegtracé tussen Niederpallen en Martelange over een afstand van 29 kilo­meter, de Jhangeli genoemd.

Terug naar fietsroute 12, de weg vanaf Kleinbettingen richting Colmar-Berg. De moeite waard is een tussenstop in Useldange. In dit plaatsje aan de Attert staat een oud fort. Wie de tijd neemt om de toren te beklimmen, kijkt uit over een adembenemend landschap. Naast de burcht staat een schitterend kerkgebouw. Even verderop is het heerlijk uitrusten bij de watervallen van de Attert.

De fietstocht voert verder naar Colmar-Berg. In dit plaatsje, waar de Attert en de Alzette samenvloeien, staat kasteel Berg, de vaste verblijfplaats van groothertog Hendrik en zijn van origine Cubaanse echt­genote Maria Teresa Mestre en hun vijf kinderen.

Ook het volgende plaatsje, Ettelbruck, is een stop waard. Hier komen de Alzette en de Sauer samen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten, waardoor er bijna geen historische gebouwen meer staan. Vanwege de heuvels rondom de stad wordt Ettelbruck wel ”De poort van de Ardennen” genoemd.

Een kilometer of vijf ten noorden van Ettelbruck ligt Diekirch. In deze stad zijn nog veel Romeinse mozaïeken te bewonderen. Ook de fundamenten van de Sint-Laurenskerk zijn Romeins.

Na Diekirch volgt het route­net de loop van de Sauer. De ene kant van de rivier is Luxemburgs grondgebied, aan de andere zijde van de oever ligt Duitsland. Na ongeveer 25 kilometer bochten draaien en dalen is de eindbestemming Echternach bereikt.


Tussen Echternach en Wasserbillig

Hoewel Luxemburg een van de kleinste landen van Europa is, heeft het een omvangrijk fietsroute­netwerk. Maar liefst 23 routes, met een gezamenlijke lengte van ruim 600 kilometer, tonen de hoogtepunten van het ministaatje. Behalve deze tochten biedt het land themaroutes, zoals een wijnroute en een bioroute. Voordeel voor de fietser is dat de routes gevrijwaard zijn van autoverkeer.

Een fiets huren kost niet veel. Voor minder dan

10 euro kan een dag gefietst worden. Extra aantrekkelijk is het feit dat fietsen gratis meegenomen kunnen worden in het openbaar vervoer. Luxemburg leent zich ook prima voor zogenaamde ”bed and bike-routes”, korte meerdaagse fietsreizen. Inmiddels zijn 56 pensions, jeugd­herbergen en campings hierbij aangesloten.

www.lvi.lu

www.bedandbike.lu


Meer fietsroutes in Luxemburg

Ook een prachtige fietstocht is de 28 kilometer lange route tussen Echternach en Wasserbillig. Vertrekpunt is Echternach, de oudste stad van Luxemburg. Een eerste bezienswaardigheid op de tocht naar het zuiden, stroomafwaarts van de Sauer, is het meer van Echternach. Aan de rand van het water wijzen witte zuilen naar de restanten van een oude Romeinse villa.

Ongeveer halverwege de tocht ligt het dorpje Rosport, bekend om zijn mineraalwater. Eindpunt van de reis is Wasserbillig, waar de Sauer en de Moezel samenkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer