Buitenland

Merkel vreest keuze Noord-Rijnland-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Veel Duitsers net over de Nederlandse grens gaan zondag naar de stembus voor spannende verkiezingen. De inwoners van deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen die aan Nederland grenst van Twente tot en met Limburg, kiezen een nieuw parlement. De uitslag wordt gezien als een belangrijke opmaat voor de landelijke parlementsverkiezingen volgend jaar.

10 May 2012 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 21:00
De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto EPA
De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto EPA

En dat belooft weinig goeds voor bondskanselier Angela Merkel, de christendemocrate die Duitsland sinds 2005 leidt. Haar partij CDU zakt weg achter de sociaaldemocratische partij SPD. Merkels liberale coalitiepartner FDP is zelfs al blij, als hij boven de kiesdrempel van 5 procent blijft in de deelstaat, die qua aantal inwoners en omvang van de economie vergelijkbaar is met Nederland.

De zekere winnaar in de deelstaat is Hannelore Kraft (SPD). Deze 50-jarige vrouw leidt er sinds 2010 een minderheidsregering met de Groenen. Kraft wil deze samenwerking met de Groenen graag voortzetten met een absolute meerderheid in het parlement. De peilingen duiden erop dat het nipt lukt, ondanks de plotselinge opkomst van de Piratenpartij (9 procent) en het wegzakken van de Groenen (11 procent).

CDU’ster Angela Merkel had juist gedacht eens flink uit te pakken in de belangrijke deelstaat, toen de ‘rood-groene’ minderheidsregering in maart viel over de begroting. Merkel had haar federale milieuminister Norbert Röttgen naar de deelstaat gestuurd als lijsttrekker, met de bedoeling dat hij er premier zou worden. Maar dat lijkt vooralsnog een misrekening.

Kiezers betwijfelen of Norbert Röttgen een ‘blijvertje’ is in hun deelstaat, of snel terugvlucht naar Berlijn. Hij probeerde op de valreep nog stemmers te trekken met verhalen over Merkels harde europolitiek, maar dat lijkt averechts uit te pakken. De CDU komt niet verder dan 30 procent. De SPD staat op 37 procent.

Maar de peilingen kunnen het mis hebben. Circa 5 miljoen van de 13,2 miljoen kiezers weten nog niet zeker welke vakjes ze zondag aankruisen. De kiezers mogen overigens twee stemmen uitbrengen: één voor de geschiktste kandidaat en een voor hun voorkeurspartij.

De uitslag in de deelstaat kan ook gevolgen hebben voor de Duitse politiek. Als de liberale FDP opnieuw onder de kiesdrempel blijft, moet de landelijke FDP-leider Philipp Rösler mogelijk aftreden. Voor CDU-leidster Angela Merkel is er minder gevaar. Haar partij staat landelijk vrij sterk. Voor haar voorganger Gerhard Schröder was dat anders. Hij kondigde in 2005 zijn aftreden aan na de slechte verkiezingen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer