Griekenland stevent af op nieuwe verkiezingen
ATHENE (ANP/DPA/AFP) - De stemming in Athene en de rest van Europa wordt steeds grimmiger. Nu de tweede poging om een regering te vormen is mislukt, stevent het land af op nieuwe verkiezingen. Europa maakt zich grote zorgen om de politieke situatie in het land, dat op de rand van faillissement balanceert.
Alexis Tsipras, leider van de Coalitie van Radicaal Links, kon het niet eens worden met voorman Evangelos Venizelos van het socialistische Pasok. De radicaal linksen kwamen zondag bij de verkiezingen als een na grootste partij uit de bus, Pasok werd derde.
Eerder mislukte de formatiepoging van de leider van de grootste partij, Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie. Nu Tsipras zijn opdracht teruggeeft, krijgt Venizelos de kans. Als hij ook niet slaagt, probeert de president nog een regering van nationale eenheid te vormen. Als dat niet lukt, volgen er nieuwe verkiezingen.
Het land riskeert door de politieke impasse op korte termijn uit de euro te worden gezet. Verschillende partijen, waaronder die van Venizelos, hebben gezegd zich niet aan het Europese begrotingspact te willen houden. „Als we overal nee tegen zeggen dan verlaten we de eurozone’', aldus Gikas Hardouvelis, de economisch adviseur van de Griekse premier Lukas Papademos. Volgens hem is er wel enige speelruimte, maar ,we moeten niet denken dat alles in Europa plotseling is veranderd omdat iedereen hier nee schreeuwt”.
Griekenland krijgt financiële steun van Europa in ruil voor drastische bezuinigingen. In het land gaan stemmen op zich niet meer te houden aan het begrotingspact. De noodhulp krijgt het land in termijnen en alleen als het iedere keer aan alle eisen voldoet. Het land heeft snel weer nieuwe miljarden nodig, tot eind juni zou het gaan om ongeveer 30 miljard euro. Gaat de geldkraan dicht, dan stort de Griekse economie in elkaar, waarschuwde de econoom. De Grieken krijgen donderdag nog wel een tranche van een paar miljard euro. Daar waren al afspraken over gemaakt.
Over het Europese pact voor strengere begrotingsdiscipline wordt niet opnieuw onderhandeld, benadrukte voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie woensdag. Het pact werd eerder dit jaar door 25 van de 27 landen, waaronder Griekenland, gesloten.
Ook Duitsland voelt absoluut niets voor het openbreken van het akkoord en wil dat de ratificering van het pact gelijktijdig in Parijs, Berlijn en Rome plaatsvindt. De nieuwe Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Mario Monti willen juist meer coulance in crisistijd.