Cultuur & boeken

Twee mensen getekend door het leven

Zoals de titel van de nieuwe roman van Leisha Kelly al doet vermoeden, fungeert het huis aan de Malcolmstraat als centrum in het verhaal, dat zich afspeelt in 1920.

Anne-Minke Hakvoort
1 May 2012 21:32Gewijzigd op 14 November 2020 20:50

In dit huis, het pension van tante Marigold, ontmoeten twee mensen elkaar. Allereerst is daar Josiah, een man die door zijn schuld zijn vrouw en ongeboren kind verloor bij een auto-ongeluk. Vervolgens komt Leah erbij met haar dochtertje Eliza. Ook zij weet wat lijden is. Haar man is omgekomen bij een treinongeval en haar zoontje is overleden na een ernstige ziekte. Uit pure armoede belandt ze bij Marigold. Zijn deze twee mensen in staat elkaar te helpen in het moeilijke proces van boosheid, verdriet en rouw?

Leisha Kelly (1963-2011) heeft in een eenvoudige, haast bedachtzame schrijfstijl een origineel verhaal geschreven over twee mensen die getekend zijn door de gebrokenheid van het leven. Vooral in het leven van Leah loopt de spanning op. Leisha Kelly weet de lezer te boeien met een onthutsende ontknoping van de wrede en bloedige treinnachtmerries van Leah over haar verleden. Ze laat zien hoe genade en vrede in staat zijn levenslange barricades te slechten in het leven van ‘sterke mannen’, zoals Josiah en Leahs vader, waarna er plaats komt voor verzoening, vriendschap en liefde.

Evenals de twee andere romans van Kelly, ”Julia’s hoop” (2003) en ”Emma’s geschenk” (2005), is ”Het huis aan de Malcolm Street” (2011) een makkelijk leesbare roman met innemende personages die de lezer meenemen in hun persoonlijke belevenissen.


Boekgegevens

”Het huis aan de Malcolm Street”, door Leisha Kelly; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2011; ISBN 978 90 336 098 00; 400 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer