De baanfiets van Tobias Molenaar
Op een drukke dag trapt fietskoerier Tobias Molenaar wel 140 kilometer weg.
„Een fiets is snel, goedkoop en duurzaam.” Tobias Molenaar (27) weet het bedrijf De Fietskoerier Utrecht, waarvan hij met anderen collectief eigenaar is, aardig te promoten. Twee dagen in de week brengt hij pakketjes en brieven weg voor de klanten die hem en zijn collega’s daarvoor inhuren. Hij heeft veel vaste afnemers: notariskantoren, de rechtbank, de Kamer van Koophandel en enkele ziekenhuizen, waarvoor hij belangrijke brieven, medicijnen of soms bloedmonsters van de ene kant van de gemeente Utrecht naar de andere kant brengt.
Hij gebruikt daarvoor een zogenoemde Fixed Gearfiets, ook wel doortrapfiets of baanfiets genoemd. Kort gezegd komt het erop neer dat de fiets geen versnellingen kent. Zolang de fiets rijdt, draaien ook de tandwielen. Dat heeft volgens Tobias voordelen in de stad. „Je bent wendbaarder, je voelt je meer één met de fiets. En hij kost minder in het onderhoud: omdat je geen derailleur hebt, hoef je die dus ook nooit te vervangen.”
Wat hij wel regelmatig vervangt, zijn de banden. „Ik ben lang, zo’n 2 meter, en daardoor zwaar. Ik rijd ze daarom nog wel eens lek.”
Tobias kent de routes tussen zijn vaste klanten inmiddels uit z’n hoofd. „Van Houten naar Zeist, van oost naar west of van noord naar zuid.” Bij nieuwe opdrachtgevers is het soms een puzzel om de snelste route te kiezen. Een navigatie gebruikt hij niet. „Ik heb m’n fiets en m’n hoofd.” Op de terugweg pakt hij vaak een andere weg dan heen. En het liefst een route die hij nog niet kent. „Gewoon voor mezelf. Er is hier in de omgeving zo veel moois te zien.”
Fietsen is hem met de paplepel ingegoten. „Al toen ik vier was, ging ik met m’n ouders op fietsvakantie.” Nog steeds fietst hij ook naast zijn werk graag. „Fietsen brengt je in een soort meditatieve staat. Het is een mooie snelheid om ook de omgeving goed in je op te nemen. En zie je iets aardigs, dan stap je af.”