Friese allochtonen willen Turkse les
De werkgroep Migranten Taal School uit Leeuwarden wil dat allochtone levende talen als rijkstalen worden erkend, aldus E. Gülbasar vrijdag. De werkgroep heeft bij de Tweede Kamer gepleit voor het behoud van onderwijs in allochtone levende talen (OALT).
De OALT-leerkrachten, onder wie Gülbasar, verliezen in augustus 2004 hun baan wegens bezuinigingen. Gülbasar is tevens gemeenteraadslid in Leeuwarden voor de PvdA.
De werkgroep wil dat Turks, Arabisch en de taal van de Marokkaanse Berbers dezelfde status als het Fries krijgen. „Allochtone kinderen moeten in Friesland wel Fries leren, terwijl ze niet hun moedertaal onderwezen krijgen”, aldus Gülbasar. Met dezelfde status als het Fries zou er voor onderwijs in deze talen extra geld beschikbaar komen.
Ruim 300.000 mensen hebben het Fries als moedertaal. Volgens het werkgroeplid hebben in Nederland 460.000 mensen Turks en 400.000 mensen een van de Marokkaanse talen als moedertaal. Fries is op basisscholen in Friesland een verplicht onderdeel van het lespakket.
De OALT-leerkrachten geven op basisscholen les aan leerlingen in hun allochtone moedertaal. Deze taalondersteuning is bedoeld om kinderen beter Nederlands te leren. In totaal zijn 1400 mensen werkzaam als OALT-leerkracht.
De Algemene Onderwijsbond (AOB) heeft in juni een rechtszaak tegen het ministerie van Onderwijs over het OALT-onderwijs verloren. De rechter in Den Haag oordeelde dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het ontslag van de docenten. Volgens woordvoerder R. Sikkes van de AOB overweegt de vakbond nu tegen de basisscholen te gaan procederen, ook omdat vorige week de onderhandelingen met het ministerie over een sociaal plan voor deze docenten stukliepen.