Gletsjers in Karakoram groeien toch
Niet alle gletsjers smelten. Die in het Karakoramgebergte, in het grensgebied van China, India en Pakistan, zijn sinds 1990 gegroeid met enkele tientallen centimeters per jaar. Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Grenoble in Nature Geoscience. Het artikel volgt op een eerdere melding dat gletsjers in de Himalaya langzaam slinken.
Hoe het komt dat de ene gletsjer smelt en de andere groeit, weet onderzoeksleider Julie Gardelle ook niet. Ze schrijft de aangroei in Karakoram toe aan het regionale klimaat. „Er zijn meteorologische metingen die laten zien dat de winterse neerslag is toegenomen”, zei ze vorige week tegen de BBC.
Jonathan Bamber, directeur van het Bristol Glaciology Centre, nuanceerde vorige week in The Guardian de waarde van dergelijke experimenten voor het klimaat. Zo zijn van de 160.000 gletsjers er inmiddels 120 intensief bestudeerd. „Ze liggen van de tropen tot de polen en van zeeniveau tot meer dan 6000 meter hoog. Geen wonder dat ze nogal verschillen.”
Op basis van jarenlange metingen ter plekke en met satellieten concludeert Bamber echter dat de gletsjers wereldwijd gezien afnemen. „Variatie in de gletsjergroei of -afsmelting moet ons niet afleiden. Het grote verhaal blijft dat er zich mogelijk onomkeerbare veranderingen voltrekken.”