Economie

Meeste Nederlanders betalen met euro’s

Tien dagen na de invoering van de euro betalen de meeste Nederlanders alleen nog met euro’s. „We hadden niet verwacht dat we nu al op bijna 100 procent eurobetalingen zouden zitten”, zei een woordvoerder van het ministerie van Financiën vrijdag.

Redactie economie
11 January 2002 20:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:21
AMSTERDAM - Een kapotte 2-euromunt. Bij een benzinestation in Amsterdam had men vrijdag weer last van uit elkaar vallende euro’s. Zo nu en dan komt dat volgens de pompbediende voor, maar „met een hamertje tik je de boel weer tot een munt en anders doen we
AMSTERDAM - Een kapotte 2-euromunt. Bij een benzinestation in Amsterdam had men vrijdag weer last van uit elkaar vallende euro’s. Zo nu en dan komt dat volgens de pompbediende voor, maar „met een hamertje tik je de boel weer tot een munt en anders doen we

De opmars van de euro is vele malen sneller gegaan dan waarmee in het meest optimistische scenario rekening was gehouden. Vanaf de introductie op 1 januari loopt de euro op de scenario’s vooruit.

Tot 28 januari kan er nog met guldens worden betaald. Overgebleven guldens kunnen nog wel worden ingewisseld bij de banken.

In alle eurolanden verloopt de introductie van de nieuwe munteenheid overigens voorspoedig. Vrijdag stelde directielid Eugenio Domingo Solans van de Europese Centrale Bank (ECB) dat er in de eurolanden al meer van het nieuwe geld in omloop is dan van het ’oude’ geld.

Gemiddeld circuleert er per persoon ongeveer 650 euro. In totaal zijn er ruim 8 miljard biljetten in omloop. Het bedrag aan nog in omloop zijnde nationale munteenheden bedroeg donderdag omgerekend 190,6 miljard euro.

Volgens Pedro Solbes, Europees commissaris voor Monetaire Zaken, zal de invoering van de euro eind volgende week zijn afgerond. Dit weekeinde zullen vrijwel alle contante transacties in euro’s worden afgewikkeld.

De gemeente Heerlen schenkt ruim 9 kilo muntgeld uit parkeermeters aan de nationale collecte Coins for Care. Maandag, op de dag dat de landelijke huis-aan-huiscollecte van munten begint, schenkt Heerlen de munten aan het goede doel.

Uit de parkeermeters van de gemeente is na de invoering van de euro ruim 9 kilo vreemd muntgeld overgebleven dat niet meer bruikbaar is. Het gaat niet alleen om Duitse en Belgische munten, maar ook om munten uit de rest van Europa en zelfs vanuit de hele wereld. Gezien de diversiteit van de munten is het moeilijk een schatting te geven van de waarde in euro’s. De gemeente denkt dat zij zeker 100 euro waard zijn.

Voormalig minister Van den Broek van Buitenlandse Zaken onthult op donderdag 7 februari in Maastricht een kunstwerk als permanente herinnering aan het ”Verdrag van Maastricht”. Hij doet dat precies tien jaar na de ondertekening van dat verdrag.

De onthulling vindt plaats tijdens een vergadering van het ECB-bestuur in het Limburgse Gouvernement. De ECB verruilt Frankfurt die dag voor Maastricht om daarmee luister bij te zetten aan de oprichting van de bank en de introductie van de euro, beide directe gevolgen van het Verdrag van Maastricht.

Het kunstwerk Stars of Europe is in opdracht van de gemeente Maastricht en de provincie Limburg ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Maura Biava. Het kunstwerk symboliseert de eenheid van Europa. Het bestaat uit een cirkel van metershoge lichtmetalen palen met daarop gemonteerd in goudkleur de Europese sterren. Verder zijn door het werk heen kleinere sterren verweven als symbool van de toekomstige uitbreiding van de Europese Unie. Op de palen worden uitspraken weergegeven van Europese filosofen die zich daarbij door het fenomeen Europa hebben laten inspireren.

Het kunstwerk wordt geplaatst op de ’eurotonde’ voor het Bonnefantenmuseum aan de Avenue Ceramique, met aan de zuidzijde het Gouvernement aan de Maas en aan de noordzijde het Plein 92, genoemd naar het jaar waarin de Europese samenwerking nieuwe impulsen kreeg door het Verdrag van Maastricht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer