Economie

Honderden regels voor bedrijven onuitvoerbaar

Ondernemers vinden dat overheidsregels in 400 gevallen tegenstrijdig of onuitvoerbaar zijn. Dat blijkt uit een tussenstand van het Meldpunt Strijdige Regels.

ANP
15 August 2003 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken openden het meldpunt in mei. Uit de praktijk blijkt namelijk dat ondernemers zich aan steeds meer regels en wetten moeten houden.

Vooral ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hebben veel geklaagd in de eerste maanden dat het meldpunt open was. Bedrijven uit de horeca deden de meeste meldingen, gevolgd door de sectoren installatietechniek en metaalindustrie.

Volgens voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland drukt de wirwar aan regels op de toch al kwakkelende economie. „Je ziet dat investeringen achterblijven door tegenstrijdige regelgeving, want bedrijven weten niet wat er gaat gebeuren met de regels.” Staatssecretaris van Economische Zaken K. van Gennip sluit zich daarbij aan. „Ik vind dat we ondernemers die wat willen en kunnen geen strobreed in de weg moeten leggen.”

Een voorbeeld van tegenstrijdige regels gaat over heet water. Bedrijven zijn verplicht om water van minimaal 60 graden te gebruiken in afwasmachines om de vaat goed schoon te maken. Dit hete water mag volgens de Milieuwet echter niet in het riool terechtkomen.

Hermans noemt een ander voorbeeld. „Shovels moeten piepen als ze achteruitrijden. Volgens de milieuwetgeving moet dat zachter. Maar dan piepen ze volgens de Arbo-wet te zacht omdat werknemers het niet meer horen.”

Ondernemingen zien de Arbo-wetgeving -de regels over veilig werken- als het meest knellend. „Geen land in Europa heeft zoveel Arbo-regelgeving als Nederland”, aldus Van Gennip. Ook bezorgen de nieuwe Wet verbetering poortwachter (die regelt wat werkgevers en werknemers moeten doen bij ziekte) en de verplichte kilometerregistratie ondernemers veel bureauwerk.

Het ministerie van Economische Zaken en MKB-Nederland houden het Meldpunt Strijdige Regels een maand langer open dan gepland. Ondernemers kunnen er nu tot 1 oktober terecht met hun klachten over de wirwar aan regels. Op basis van de knelpunten die ondernemers melden, worden projectteams ingesteld om de problemen op te lossen.

Daarnaast gaan de verschillende inspectiediensten van de overheid, zoals de Arbeidsinspectie en de Inspectie voor de Volksgezondheid, met elkaar overleggen welke regels moeten voorgaan. Moet een bepaalde regel over veilig werken bijvoorbeeld meer of minder gewicht hebben dan een norm over brandveiligheid? „Als ze daar niet uitkomen, moet de politiek een beslissing nemen”, aldus Van Gennip.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer