„Vijf kabinetten in tien jaar is zeer zorgelijk”
NIJMEGEN (ANP) – De kans is groot dat Nederland binnenkort een demissionair kabinet heeft. Wat kan en mag zo’n kabinet? Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert van de Radboud Universiteit Nijmegen legt uit.
Wat mag een demissionair kabinet en wat niet?
„Een demissionair kabinet is een kabinet dat zijn ontslag heeft aangeboden. De ministers blijven gewoon minister en houden alle bevoegdheden. Een demissionair kabinet kan dus hetzelfde als een niet-demissionair kabinet. Het verschil is dat dat kabinet geen politieke machtsmiddelen meer heeft tegenover het parlement. Het kabinet is overgeleverd aan wat het parlement –de Eerste en de Tweede Kamer– wel of niet wil behandelen. Het parlement heeft daarmee juist meer macht gekregen.”
Is het erg voor het land als een kabinet demissionair is?
„Meestal is dat helemaal niet erg. Maar nu is het anders, omdat we in een crisis zitten. Er zijn wel degelijk grote financiële maatregelen nodig. Vertraging zou hier schadelijk kunnen zijn. Het kabinet kan wel met voorstellen komen voor Prinsjesdag, maar de besluitvorming daarover wordt doorgeschoven naar een nieuw kabinet.”
Wat is de rol van controversiële dossiers?
„Het parlement mag beslissen welke liggende wetsvoorstellen het wel en welke het niet behandelt. Als het erop aankomt, beslist daarover een absolute meerderheid in het parlement.”
Hoe schadelijk is de val van het kabinet voor het imago van ons land?
„Het is zeer slecht dat er al jaren zo weinig politieke stabiliteit is. Vijf kabinetten in tien jaar, dat is bijzonder zorgelijk.”