Kranten kritisch over ontploffen Catshuisbesprekingen
DEN HAAG – Kritiek op Geert Wilders, die het resultaat van de Catshuisbesprekingen niet voor zijn rekening wilde nemen, veel vragen ook over het nu verder moet met Nederland, in politiek en financieel opzicht. Een bloemlezing over de politieke crisis.
De PVV heeft Nederland in een diepe crisis gestort, zo schrijft de Telegraaf. Terwijl het immense overheidstekort schreeuwt om doortastend ingrijpen, wacht Nederland stilstand door het weglopen van Wilders uit het Catshuis.
Volgens de Telegraaf is 2012 een verloren jaar. Een nieuw kabinet kan mogelijk pas begin volgend jaar de draad weer oppakken. Veel plannen zullen dus op zijn vroegst pas in 2014 ingaan.
Bij liberalen en christendemocraten heeft verbijstering over de breuk van zaterdag plaatsgemaakt voor woede.
De Telegraaf schrijft ook dat Geert Wilders de beslissing om een bom onder het Catshuisoverleg te leggen zonder instemming van de PVV-fractie heeft genomen. Pas uren nadat hij de besprekingen met VVD en CDA afkapte, lichtte hij zijn partijgenoten in de Tweede Kamer in.
Het Financieele Dagblad voorziet dat Nederland in een politiek vacuüm dreigt te komen nu de PVV uit de coalitie is gestapt. En dat terwijl de financiële problemen zich opstapelen.
Eerdere afspraken over bezuinigingen zijn onzeker geworden. Al met al heeft Rutte eind dit jaar pas 6 miljard euro aan bezuinigingen uit het regeerakkoord gerealiseerd. Volgens de krant is de chaos compleet omdat er ook geen meerderheid meer is om het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen, zoals Brussel eist.
In dezelfde krant komt Eurocommissaris Neelie Kroes aan het woord. Ze haalt hard uit naar Wilders. „Hij handelt onverantwoord en hij geeft op een leugenachtige manier Brussel de schuld van de mislukte Catshuisbesprekingen.”
De Volkskrant vraagt zich op de voorpagina af wie de politieke crisis op zal lossen.
Nederland gaat volgens de Volkskrant stuurloos de week in. Premier Rutte staat alleen, nu PVV-leider Wilders hem in de steek laat en de oppositie zich richt op verkiezingen. Maar de financiële crisis dwingt tot ingrijpende maatregelen, en wel nu. Zegeviert de polarisatie, of komt er een compromis tussen Rutte en PvdA-leider Samson, vraagt de krant zich af.
De krant gaat ook in op de vraag wat er komen gaat. Zes vragen en antwoorden
Geert Wilders wordt volgens Spits door velen gezien als de kwade genius achter het stuklopen van de onderhandelingen in het Catshuis. Dat schrijft de krant in de opening. De krant schrijft over cijfers uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door RTL Nieuws: ruim zestig procent vindt dat Wilders onterecht is weggelopen van de onderhandelingstafel.
Hoe nu verder? Met die vraag opent Trouw. Nu de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV zijn stukgelopen buigen de toppen van de Kamerfracties zich daarover.
Volgens Trouw is de kans groot dat Nederland nog een tijdje wordt geregeerd door een minderheidskabinet. Niet alleen om verkiezingen voor te bereiden, maar ook om een zo stevig mogelijke begroting op te stellen voor 2013.
Ook Metro opent met de politieke crisis. Nieuwe verkiezingen lijken onontkoombaar nu Geert Wilders uit de Catshuisonderhandelingen is gestapt. SP-leider Roemer en D66-leider Pechtold zagen het falen van de onderhandelingen al aankomen schrijft de krant. „De gedoogconstructie was van begin af aan gedoemd te mislukken,” zegt Roemer. „De PVV kan als gedoogpartner roepen wat ze wil en ieder moment opstappen.”
De kiezer is aan zet, opent het AD in grote letters. Het minderheidskabinet van premier Rutte is bijna gevallen en de krant verwacht dit jaar nog nieuwe verkiezingen.
Als die verkiezingen er komen, zal het een ’vuige’ campagne worden. Voor het zover is hopen de coalitiepartijen nog wel de miljardenbezuinigingen door de Kamer te loodsen.
De Dagelijkse Standaard meldt dat ten minste vijf parlementariërs van de PVV vrijdagavond hebben gedreigd uit de fractie te stappen als Wilders zou tekenen voor het klaarliggende onderhandelingsresultaat.
Buitenlandse kranten
Media wereldwijd berichtten uitgebreid over de breuk tussen het kabinet-Rutte en gedoogpartner Wilders. „Wilders laat regeringscoalitie in de steek”, kopt de Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung.
Weekblad Stern en tal van andere Duitse media merken op dat er „alweer” verkiezingen zijn in Nederland, minder dan anderhalf jaar na het aantreden van de huidige regering. „Hoe het nu verder moet, is onduidelijk”, schrijft de Vlaamse krant De Standaard. Het Waalse RTL kopt op zijn website met een citaat van een ex-premier van België: „Guy Verhofstadt noemt Geert Wilders hypocriet.”
„De economische crisis heeft nog een slachtoffer gemaakt, deze keer de Nederlandse regering”, schrijft het Italiaanse persbureau ANSA. „De echte oorzaak van wat er gebeurt is altijd die populistische leider van extreem rechts, Geert Wilders - tegen vreemdelingen, anti-islam en eurosceptisch.” Het onlangs geopende meldpunt voor Oost-Europeanen noemt ANSA „een racistische website.”