Beatrix opent geheel vernieuwd Madurodam
Miniatuurpark Madurodam in Den Haag heeft na een grondige opknapbeurt in de afgelopen vijf maanden een frisse en nieuwe uitstraling. Zaterdag opent koningin Beatrix, die in 1952 werd benoemd tot eerste burgemeester van het park, het vernieuwde Madurodam.
De wand bij de ingang ontneemt de bezoeker nog even het zicht op de binnenste ring van Madurodam. Een jong Israëlisch gezin bij de kassa wil naar binnen en informeert of de parkinformatie ook in het Hebreeuws beschikbaar is. Daarop moet de mevrouw achter de kassa het antwoord schuldig blijven. De Israëliër lacht. Geruststellend voegt hij eraan toe dat ze zich met Engels ook wel zullen redden.
De frisse wind voert deze maandagmiddag een heerlijke geur van bloemen met zich mee. Hoveniers beplanten de borders met kleurrijke begonia’s. Hun taak zit er bijna op. „In vijf maanden tijd zijn alle struiken en boompjes in het park eruit geweest en opnieuw geplant”, zegt Eric Rust van Madurodam. „Bovendien is de bestrating aangepakt en zijn de looproutes hier en daar verlegd.”
Niet alleen het groen in het park onderging een opknapbeurt. Ook alle miniaturen zijn van hun plaats geweest en helemaal schoongemaakt. „De grootste verandering is dat het park veel interactiever is geworden”, aldus Rust, die intussen een pasje uit zijn binnenzak haalt en bij een interactieve informatiezuil laat scannen. „Bezoekers kunnen met de pas bij allerlei miniaturen in zeven talen het verhaal horen dat ze vroeger van een bordje moesten lezen.”
Bij de kleinere informatiezuilen die her en der door het park staan opgesteld, zoals bij de Waterpoort van Sneek en de Visbank uit Vlaardingen, kan de bezoeker met zijn pasje informatie ophalen en later uitlezen op centrale computerschermen. Bij Vlaardingen komt een leuke quizvraag langs: Hoeveel buitenlanders durven rauwe, ongekookte haring met uitjes te eten?
De miniatuur van Schiphol, met de taxiënde jumbojet van Korean Airlines, spreekt altijd weer tot de verbeelding. Nieuw is dat kinderen zelf een vliegtuig kunnen laten opstijgen of in een simulator kunnen plaatsnemen om een trein te besturen. Een zitkuil met bankjes bevindt zich ernaast. „Bezoekers bleken behoefte te hebben aan meer bankjes in het park”, zegt Rust. „Pa en ma willen even lekker kunnen zitten als de kids zich elders vermaken.”
Opvallend is de nieuwe zogeheten wereldkijker, die midden in Madurodam boven alles uittorent. Op diverse beeldschermen is te zien wat Nederland ook in het buitenland allemaal heeft gepresteerd, zoals de aanleg van twee eilanden in de vorm van een palmboom voor de kust van Dubai.
Kinderen zijn met hun opa en oma in de weer om een Zeeuws dorp te behoeden voor het wassende water. Door de golfslag dreigt het water over de dijk te stromen. Het is zaak de sluizen van de Oosterscheldekering snel dicht te gooien. Spelenderwijs wordt de functie van de Deltawerken inzichtelijk gemaakt.
Hetzelfde principe van interactiviteit geldt voor de Tweede Maasvlakte, waar een bootje dat zand opspuit op afstand te besturen is. Ook kunnen bezoekers de windmolens zelf bedienen. „Zo kunnen mensen zelf ervaren en op een scherm aflezen hoeveel energie het oplevert als ze de molens op de juiste wijze in de wind draaien”, zegt Rust. „Het leuke is dat de interactiviteit van veel bezienswaardigheden het bezoek aan Madurodam tot een echt gezinsuitjes maakt. Je moet veel dingen met elkaar doen om het te laten werken.”
Zoals de grootmoeder die met de blusboot een brandje op een ander schip probeert te blussen. Het ventje moet water pompen, oma richt de blusboot op de vuurhaard. Water komt er echter niet uit. Het kereltje lacht, duwt zijn oma aan de kant en laat haar zien hoe het wel moet. En oma? Die pompt.
„Kinderen zijn bedreven in dat soort dingen”, zegt Rust met een grijns op zijn gezicht. „Ze ontdekken graag zelf hoe dingen werken.”
De miniatuurtuin van Paleis Het Loo is fenomenaal en tot in detail uitgewerkt. Zelfs de poppetjes van hoveniers die in de tuin werken, zijn zichtbaar.
Onder de tuin door raast de Thalys, de internationale hogesnelheidstrein. „Het treinspoor lag er al en vanwege de hoge snelheid konden we de Thalys niet al voor Paleis Het Loo laten afbuigen. Dan zou de bocht te scherp worden. Dus dan maar eronderdoor”, zegt Rust.
Een man probeert verderop bij de containeroverslag van de Rotterdamse haven met een kraantje een schip te laden. De kunst is de containers op hun goede plek te zetten. Zijn zoontje kijkt toe hoe elke poging vruchteloos is. Het jochie neemt de stuurknuppel over. Ook hier weer wint de jonge generatie het van de oude. Pa moet genoegen nemen met een rol op de achtergrond.
>>madurodam.nl
Madurodam (1952)
Madurodam is officieel geopend op 2 juli 1952. Architect S. J. Bouma was in die tijd directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wilde graag meewerken aan de bouw van een miniatuurstad. Hij ontwierp een plan om een Nederlandse stad zoals deze zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft, op een schaal van 1 op 25 na te bouwen.
Zo kwamen er onder meer een tankstation, een boortoren, een autoweg, spoorwegen en een luchthaven. Madurodam is de eerste jaren niet van opzet veranderd. In 1996 werd de miniatuurstad voor het eerst uitgebreid. Zo werd onder meer een tentoonstellingshal toegevoegd. In de afgelopen vijf maanden is het park volledig gerenoveerd en tot een interactieve attractie gemaakt.