Consument

Smulpaapje.nl zet andere kindermenu’s op de kaart

Het gros van de kinderen weet niet anders: als ze uit eten gaan, krijgen ze een snack met frietjes op hun bord. Maar niet bij De Zalm in Gouda. Daar eten kinderen voor de helft van de prijs mee van de gewone kaart. En daarom staat het restaurant vermeld op de nieuwe site smulpaapje.nl.

Mariëlle Oussoren-Buys
19 April 2012 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 20:36
Beeld RD, Janneke Paalman
Beeld RD, Janneke Paalman

Het bord is bijna leeg, maar het kommetje met saus is nog voor het grootste deel gevuld. Rieslingsaus, met wijn erin dus. Opzettelijk apart geserveerd, want de ervaring van stadscafé-restaurant De Zalm in Gouda is dat kinderen rustig iets laten liggen omdat er saus aan zit, vertelt salesmedewerker Inge van de Kuil.

Bij De Zalm doen ze niet aan kindermenu’s. Tenminste, ze voeren een ontmoedigingsbeleid. Op de kaart –met gerechten zoals tournedos en wildzwijnfilet met cognac-oesterzwammenjus– staat onder het kopje ”Kinderen leren proeven” een opvallende zin: „Voor kinderen serveren we alle plates en hoofdgerechten in kleine porties voor 50 % van de prijs of de welbekende kindermenu’s.”

„Wij vinden het belangrijk dat kinderen juist als ze uit eten gaan culinair verantwoord eten”, vertelt Van de Kuil. „Maar ga je voor een gewoon hoofdgerecht, dan kan het gebeuren dat een kind ineens geen trek meer heeft en het heel weinig eet voor veel geld.” Sinds zo’n vijf jaar biedt het restaurant daarom de halve porties aan.

En dat is de reden dat het Goudse restaurant op smulpaapje.nl is beland. Die site is een initiatief van twee moeders uit Leiden, Susan Aretz (39) en Annemieke Dubbeldam (30). Aretz, moeder van Meike (bijna 2): „Ik zocht een plek om met mijn dochter lekker te eten, zocht op ”eten en kinderen” op internet en vond alleen pannenkoekenrestaurants.” Uit deze ervaring ontstond uiteindelijk smulpaapje.nl, een site die half februari online ging. Erop staan rond de vijftig restaurants waar kinderen meer keus hebben dan het uitgekauwde kindermenu. Amsterdam telt vier adresjes, Stellendam heeft één vermelding.

„We willen zo veel mogelijk goede voorbeelden op de site”, aldus Aretz. Iedereen kan tips leveren, maar de informatie wordt wel gecheckt, voor zover mogelijk. Wat de dames uiteindelijk voor ogen hebben is een site zoals iens.nl, waarop bezoekers per restaurant hun mening kunnen achterlaten. „We willen het niet bij het kleine initiatief van nu laten. We zouden bijvoorbeeld graag ook een app aanbieden.”

Het gaat erom dat kinderen verschillende smaken leren proeven, vindt Aretz, en daarmee sluit ze aan bij de gedachte van De Zalm. „Het hoeven geen hoogstandjes te zijn. Al is het maar een stukje zalm met een klein beetje groente. En het gaat er ons al helemaal niet om dat kinderen geen frietjes meer eten, zoals we om ons heen wel horen. We willen alleen dat er meer keus is.”

Ze zijn niet de enigen die zo denken, merken de initiatiefnemers van smulpaapje.nl, maar er zijn ook andere geluiden. „Die ene keer per jaar dat ik uit eten ga, laat ik m’n kind lekker frietjes en kipnuggets eten, stellen critici. Prima, zeg ik dan. We zijn niet van het geheven vingertje. Maar wat zou het leuk zijn als we overal uit méér konden kiezen.”

Vraag daar ook vooral naar in restaurants, want dat helpt, is Aretz’ ervaring. „Dan kreeg ik als antwoord: Iets anders is wel mogelijk hoor, het staat alleen niet op de kaart.” Halve porties bereiden kan voor de keuken lastig zijn, omdat in veel restaurants de gerechten al zijn voorbereid. En bij eetgelegenheden waar een half menu wel mogelijk is, komt het voor dat de klant gewoon de volle prijs moet betalen.

Zo niet bij De Zalm. Sterker nog, het stukje gebakken Reeuwijkse snoekbaars –de groengrijs glimmende huid bovenop– vormt samen met de boontjes en de schijfjes oranje en gele wortel, het stukje aardappelgratin en de puntzak frites, chic in een metalen houder, een heel behoorlijke maagvulling en kost toch maar half geld.

De keuken maakt het bord net zo op als de volwassen variant; aan versieringen doet De Zalm niet. Evenmin als iemand voor zijn kind toch friet met een kroketje of kaassoufflé bestelt. Want ook die liggen in de vriezer bij het Goudse restaurant. „We sturen aan op een andere keus”, aldus Van de Kuil. „Maar we dwingen niet.”

www.smulpaapje.nl


Restaurantweek voor kinderen

In de meivakantie is uit eten gaan met kinderen extra leuk. Dining City organiseert in die week (28 april tot 6 mei) voor het eerst de Restaurant Week KIDS, volgens de organisatie een wereldprimeur. Voor 15 euro kunnen kinderen tot en met 14 jaar in de deelnemende restaurants een driegangenverrassingsmenu eten of voor 12,50 euro een lunch. Volwassenen mogen aanschuiven als ze het dubbele bedrag neertellen. Restaurants met Michelinsterren vragen een toeslag. Van ieder menu gaat 1,50 euro naar CliniClowns.

www.restaurantweekkids.nlvoor reserveringen.


Half menu, halve prijs

Behalve smulpaapje.nl heeft ook Kinderen Lekker de Helft de gefrituurde restauranthap voor kinderen de oorlog verklaard. Vorig jaar startten Rob Maaswinkel, Annette van Ruitenberg en Anne Hottentot hun initiatief op Texel en ze kregen veel restaurants zover om halve menu’s tegen halve prijzen aan te bieden. Ook Slowfood Texel steunt het idee, dat inmiddels verder reikt dan het eiland.

Smulpaapje en Kinderen Lekker de Helft vullen elkaar mooi aan: waar smulpaapje.nl vooral adressen verzamelt van restaurants waar kinderen méér kunnen eten dan de uitgekauwde kindermenu’s, wil Kinderen Lekker de Helft vooral restaurants helpen en motiveren het roer om te gooien. Namens Kinderen Lekker de Helft is de stichting Variatie op de Kaart bezig een workshop op te zetten voor koks en restaurants om hun gezonde en volwaardige kindermenu’s te leren ontwikkelen. Ook zal Kinderen Lekker de Helft dit jaar een verkiezing van het lekkerste kindermenu organiseren.

De mensen achter beide initiatieven gaan binnenkort om de tafel en zullen in de toekomst mogelijk samenwerken.

www.kinderenlekkerdehelft.nl

www.variatieopdekaart.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer