Uitwisseling passagiersgegevens EU en VS
STRAATSBURG (ANP) – Europa en de Verenigde Staten blijven passagiersgegevens uitwisselen in de strijd tegen terrorisme.
Een eerder bereikt, nieuw akkoord tussen de EU en de VS kreeg donderdag, na jaren controversie en overleg over de privacy van de passagiers, eindelijk in het Europees Parlement in Straatsburg goedkeuring. De nieuwe deal zal de oude afspraken vervangen.
Luchtvaartmaatschappijen worden nu verplicht informatie over onder meer de geboortedatum en het creditcardnummer van alle passagiers van en naar de VS door te geven. Ook maaltijdvoorkeuren tijdens de vlucht zullen worden uitgewisseld. De inlichtingendiensten gebruiken de gegevens om tijdig potentiële criminelen en terroristen te weren. Volgens Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) kan onder het akkoord ook drugs- en mensenhandel opgespoord worden.
Tegenstanders zijn bang dat de Amerikanen de gegevens ook voor andere doeleinden gebruiken. Eén van hen is Sophie In ’t Veld van D66, die als rapporteur haar mede-Europarlementariërs had voorgesteld tegen het akkoord te stemmen. In ’t Veld besloot na de ja-stem voor het akkoord haar naam van het rapport te laten verwijderen. „D66 is bereid tot compromissen, maar niet tegen elke prijs. Fundamentele rechten, zoals de rechtsbescherming van EU-burgers, zijn ononderhandelbaar.”
Het nieuwe akkoord is niet perfect, aldus Malmström. „U hebt niet alles gekregen waar u naar hebt gevraagd, maar dit akkoord is veel beter dan het huidige akkoord.”
Brussel moet zich volgens PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra niet met deze kwestie bemoeien. „Persoonsgegevens zijn alleen van het individu, niet van bedrijven en zeker niet van Brussel.” Ook GroenLinks is gekant tegen het verzamelen van passagiersgegevens. Europarlementariër Judith Sargentini sprak van „signaalpolitiek in plaats van efficiënte terrorismebestrijding.”
Niettemin stemden 409 Europarlementariërs voor het nieuwe akkoord, tegen 226 nee-stemmen en 33 onthoudingen.
De Amerikaanse ambassadeur voor de EU William Kennard reageerde verheugd op de instemming. „Dit is het bewijs van de sterkte transatlantische relatie en onze gezamenlijke inzet om onze burgers te beschermen.”