Economie

Stork verdient meer dankzij snoeimes

Het industriële conglomeraat Stork heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt bij een lagere omzet. Dat is vooral te danken aan kostenbesparingen. Die gingen ten koste van honderden banen. Het concern, dat de economische situatie „zeer zwaar” noemt, sluit nieuwe ingrepen niet uit.

ANP
14 August 2003 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

Stork kondigde vorig jaar aan 1900 arbeidsplaatsen te gaan schrappen. Driekwart hiervan is inmiddels gerealiseerd. De volledige banenreductie levert op jaarbasis een kostenbesparing op van 25 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter S. Vollebregt zei woensdag het schrappen van nog eens ruim honderd arbeidsplaatsen niet uit te sluiten. Het concern, onder andere actief als toeleverancier voor de luchtvaartindustrie, telde aan het einde van het tweede kwartaal 14.847 werknemers.

De winst kwam uit op 19 miljoen euro, tegen 14 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde met ruim 9 procent naar 443 miljoen euro.

Ook het bedrag aan opdrachten liep terug. In de verslagperiode stond er voor 435 miljoen aan orders op de rol, tegen 497 miljoen euro een jaar geleden. Daar staat tegenover dat het concern als toeleverancier en dienstverlener enkele langjarige opdrachten heeft binnengesleept, zoals voor het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF en recent voor offshore-installaties van de NAM en Shell.

Vollebregt zei het als zijn eerste taak te zien om Stork „robuust” door de recessie te helpen. „De verbeteringen moeten uit eigen huis komen, buiten is geen hulp te krijgen.” Volgens de bestuursvoorzitter valt economisch herstel moeilijk te voorspellen. „We hopen allemaal op 2004, maar het kan net zo goed in 2005 zijn”, zei hij.

Voor de tweede helft van het jaar rekent Stork niettemin op een positief resultaat, maar het is niet zeker dat de winstniveaus van de afgelopen twee kwartalen worden geëvenaard, aldus Vollebregt. Bij elkaar opgeteld komt de winst over het eerste halfjaar uit op 36 miljoen euro, ruim het dubbele van de 17 miljoen euro over de eerste zes maanden van vorig jaar.

Vollebregt nam een jaar geleden het roer over bij Stork van toenmalig bestuursvoorzitter A. Veenman. Die vertrok na een conflict met de raad van commissarissen naar de Nederlandse Spoorwegen met een gouden handdruk van 1,8 miljoen euro.

Sindsdien werkt Vollenbregt aan het ’nieuwe’ Stork, dat er in 2006 moet staan. Hoe de onderneming er precies gaat uitzien, weten alleen Vollebregt en zijn naaste bestuursleden. „Het zit in ons hoofd.”

De bedoeling is in elk geval dat het conglomeraat meer samenhang krijgt. Het ontbreken hiervan werd voorganger Veenman juist door analisten en beleggers verweten. Stork is actief voor de luchtvaartindustrie en de olie- en gaswereld, maar is bijvoorbeeld ook een belangrijke leverancier van chipmachinefabrikant ASML. Verder maakt het concern slachtlijnen voor pluimvee en maakt het prints voor de textielindustrie.

Vollebregt was opnieuw zwijgzaam over zijn plannen, maar hij gaf wel aan op termijn te willen opereren met twee of drie grote divisies in plaats van met de huidige zes.

FNV Bondgenoten greep „de positieve winstcijfers” van Stork woensdag aan om in de bres te springen voor de ontslagen werknemers. De vakbond vindt dat het concern hen moet compenseren voor de afschaffing van de vervolguitkering op de WW, waartoe de overheid vorige week besloot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer