Gül verwelkomd door koningin in Amsterdam
AMSTERDAM (ANP) – Honderden belangstellenden waren dinsdag naar de Dam in Amsterdam gekomen waar koningin Beatrix de Turkse president Abdullah Gül van Turkije verwelkomde voor een 3-daags staatsbezoek. Het was voor het eerst sinds de renovatie in 2005 dat er weer een officiële ontvangst was van een buitenlands staatshoofd bij het Koninklijk Paleis op de Dam.
De Turkse president en zijn echtgenote Hayrünissa bezoeken ons land omdat Nederland en Turkije 400 jaar geleden een diplomatieke relatie zijn aangegaan. Na de welkomstceremonie legde de Turkse president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Minister-president Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woonden de kranslegging bij.
Gül vertrok daarna naar het Amsterdam Museum waar de president de tentoonstelling De Kamer van de Levantse Handel opende. Later op de middag had de president een ontmoeting met Turkse en Nederlandse ondernemers. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zei tijdens de bijeenkomst dat hij nog enorm potentieel ziet in Turkije als handelspartner. Verhagen wees er op dat de handel van Turkije de laatste jaren flink is toegenomen.
Voor het bezoek van Gül zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen. In zowel Amsterdam als Maastricht, waar de president donderdag naar toe gaat, zijn tijdens het staatsbezoek noodverordeningen afgekondigd. Hierdoor zijn er onder meer toegangsverboden rondom de gebieden in de steden die de koningin en Gül bezoeken.
Het bezoek van Gül is niet onomstreden. PVV-leider Geert Wilders twitterde voorafgaand aan het staatsbezoek: „Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gül klaagt overtolerantie.” Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken van Wilders over de Turkse president „weinig fraai en weinig gastvrij.”
Het staatsbezoek gaat woensdag verder met bezoeken aan Amsterdam en Den Haag, waar een voor woensdag geplande demonstratie van Armeense, Turkse, Koerdische en Assyrische organisaties op Het Plein werd verboden. Demonstreren op het Malieveld is woensdag wel toegestaan. Donderdag bezoekt de delegatie nog de Floriade in Venlo en eindigt het staatsbezoek in Maastricht.