Nieuwe rollator goedkoper dan heupoperatie
Verkeerd afgesteld, achterstallig onderhoud, technische mankementen, ondeskundig gebruik. Elk jaar gebeuren er 1400 ongevallen met rollators. Een nieuwe kost tussen de 150 en de 350 euro. Een heupoperatie als gevolg van een ongelukkige val 45.000. De keus is niet moeilijk: investeer in de veiligheid van rollators én in het juiste gebruik ervan. „Een fiets en een auto laten we regelmatig nakijken, waarom een rollator niet?”
Paula Bos en Johan Schut, werkzaam bij de landelijke thuiszorgorganisatie Emcart, bezoeken verzorgings- en verpleeghuizen om bewoners voor te lichten over hun rollator. Deze donderdagmorgen zijn ze in het Leerdamse woonzorgcentrum Emma. Zo’n dertig bewoners zijn op komen dagen, de meesten mét rollator.
Bos begint haar demonstratie met een paar gouden regels: „Loop tússen de rollator, niet erachter. Stel de handvatten af op polshoogte en houd de handen bij de remmen. Als u gaat zitten: eerst de rem erop, niet andersom. Til de rollator bij een stoep niet op, want u verliest uw stabiliteit. Eerst de voorwielen omhoog, dan de achterwielen, dan bijstappen.”
Rollators zijn er in soorten en maten: van eenvoudig tot luxe, van zwaar tot licht, met en zonder boodschappenmand. Overal hangt een prijskaartje aan. Bos: „De verzekering vergoedt de standaardrollator. Nog wel. Misschien dat het kabinet gaat besluiten de vergoeding uit het basispakket te halen. U heeft één keer per vijf tot zeven jaar recht op een nieuwe. Misschien nog eens goed nadenken?”
Na de demo mogen de bewoners hun rollator laten keuren. Mevrouw Erkelens loopt met een oud modelletje dat niet jofel meer is. Schut: „U bent aan een nieuwe toe. Ik zou het zeker doen.” De rollator van mevrouw De Jong is nog wel goed, op de remmen na. Schut stelt ze opnieuw af. „U krijgt er een sticker op: goedgekeurd.” Of het wat kost? Bos: „Nee hoor, maar mijn collega wil wel graag een glimlach.” Mevrouw De Jong doet haar best.
Mevrouw Niftrik loopt al zeven jaar met dezelfde rollator rond. Er mankeert het nodige aan. Een nieuw, nauwelijks gebruikt exemplaar staat op haar kamer. „Ik vind ’m niet lekker rijden.” Zin om de rollator te halen, heeft ze niet. Na enige aandringen: „Nou ja, straks dan. Als ik beneden kom eten, dan neem ik ’m wel mee.” Bos en Schut kijken elkaar aan: „Zo gaat het vaker. Oudere mensen kunnen best een beetje eigenwijs zijn. Wij geven advies, dringen niets op. Het blijft hun eigen verantwoordelijkheid met wat voor soort rollator ze lopen.”
Het Emcartduo kan het belang van een veilige rollator niet genoeg benadrukken. „Veel mensen kopen een tweedehands exemplaar waaraan van alles mankeert. Er zit bijvoorbeeld geen rembeveiliging op. Of ze gaan naar de HEMA, de Praxis. Lekker goedkoop, maar je krijgt geen advies over het gebruik ervan.” En de stap om er überhaupt een aan te schaffen? „Veel ouderen zien het als een achteruitgang om achter een rollator te lopen. Het is juist een vooruitgang. Mensen mét een rollator komen weer buiten.”