Binnenland

Hedwigepolder: feitenoverzicht van een hoofdpijndossier

DEN HAAG (ANP) – Nederland wil de Zeeuwse Hedwigepolder deels ontpolderen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Ook enkele andere polders worden ontpolderd, als het aan het kabinet ligt. Nederland had eerder aan Vlaanderen beloofd dat de polder helemaal onder water zou komen, maar het kabinet-Rutte kwam daar tot woede van de Belgen op terug. Een feitenoverzicht:

13 April 2012 20:26Gewijzigd op 14 November 2020 20:29

NOVEMBER 2004: Ondanks ongenoegen na een eerdere uitdieping van de Westerschelde spreken Vlaanderen en Nederland af de Schelde tot 13,10 meter te verdiepen om zo de haven van Antwerpen toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Het werk kan in 2007 beginnen.

DECEMBER 2005: De regeringen ondertekenen een verdrag met afspraken over nieuwe natuur ter compensatie van het natuurverlies dat ontstaat door het verdiepen van de Westerschelde.

APRIL 2009: Het kabinet besluit de Hedwigepolder niet onder water te zetten voor natuurherstel. Het slaat de aanbeveling van de commissie-Nijpels in de wind en wil buitendijks natuur (schorren) gaan ontwikkelen.

JULI 2009: De Raad van State legt het uitbaggeren van de Westerschelde voorlopig stil, omdat niet is uit te sluiten dat de werkzaamheden de natuur aantasten.

AUGUSTUS/SEPTEMBER 2009: De Belgische minister Yves Leterme bezoekt Nederland en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) belooft hem dat de Westerschelde zonder vertraging wordt uitgediept.

9 OKTOBER 2009: Het kabinet beslist ’definitief’ dat de polder onder water zal worden gezet.

SEPTEMBER 2010: Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV spreken af dat de Hedwigepolder toch niet wordt ontpolderd.

JUNI 2011: Niet de Hedwigepolder maar Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen gaan onder water. Op drie plaatsen worden slikken en schorren in de Westerschelde verbeterd.

20 JUNI 2011: Het besluit leidt tot boze reacties in Vlaanderen, dat een financiële strop van 250 miljoen euro wacht als Nederland zijn zin krijgt.

15 SEPTEMBER 2011: De Europese Commissie wil dat Nederland de alternatieve plannen voor de ontpoldering van de Hedwigepolder wetenschappelijk voldoende onderbouwt.

JANUARI 2012: Ondanks een toelichting van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) blijft Brussel kritisch over door Nederland aangedragen alternatieven.

16 FEBRUARI 2012: Nederland gaat volgens Bleker een laatste poging doen om Brussel te overtuigen.

4 APRIL 2012: De Europese Commissie bestudeert een aantal alternatieven die Nederland heeft aangedragen. Een daarvan is het deels onder water zetten van de polder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer