Rutte en Wilders verschillen van mening over bezoek Turkse president
DEN HAAG – Premier Rutte en PVV-voorman Wilders kijken fundamenteel verschillend aan tegen het staatsbezoek van de Turkse president Gül van 17 tot 19 april aan ons land.
Premier Rutte wijdde vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie warme woorden aan Turkije. Hij benadrukte dat Nederland al 400 jaar goede handelsrelaties met het land onderhoudt en dat dat een goede reden is voor een staatsbezoek. „Het land vervult ook een brugfunctie naar de islamitische wereld”, zo stelde de minister-president verder.
Tevens kan het Nederlandse bedrijfsleven vruchten plukken van het bezoek. „De economie in Turkije behoort tot de snelst groeiende van de wereld. Er komt een grote handelsdelegatie mee van zo’n vijftig personen”, zo benadrukte Rutte. Hij gaf zijn betoog nog een persoonlijk tintje door te stellen dat hij goede herinneringen bewaart aan Turkije in de periode dat hij nog medewerker van Unilever was.
Het warme welkom staat in schril contrast met de manier waarop gedoogpartner PVV tegen het bezoek aankijkt. Wilders voert al vijf maanden een hetze tegen het aanstaande bezoek. In november vorig jaar stelde hij in De Volkskrant dat er niets valt te vieren: „Het islamitische regime van Gül en zijn partijgenoot, de Turkse premier Erdogan, is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland. President Gül is niet welkom.”
Armeense genocide
Wilders ziet Erdogan als de man die het land opnieuw wil islamiseren. Een ander pijnpunt is de Armeense genocide. Hiervoor weigeren de Turken consequent verantwoording af te leggen. Verder zitten de goede betrekkingen tussen de regering in Ankara en Iran Wilders niet lekker.
In 2010 knetterde het ook al tussen Wilders en de Turken. Toen Tweede Kamerleden begin 2010 een bezoek aan Turkije zouden brengen, wilde Ankara de delegatie niet ontvangen omdat Wilders er ook deel van uitmaakte. Volgens een zegsman van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken was Wilders „zo’n fascist en racist die niet alleen in Turkije, maar ook in veel andere Europese hoofdsteden niet welkom is.”
Ahmadinejad
Deze week bond PVV-Europarlementariër Madlener de kat de bel nog aan. Hij vroeg de hoge EU vertegenwoordiger Ashton om opheldering over het recente bezoek van de Turkse premier Erdogan aan „zijn nieuwe beste vriend Mahmud Ahmadinejad”, de president van Iran.
Toen premier Rutte tijdens de persconferentie werd geconfronteerd met de verschillende inzichten, reageerde hij vrij laconiek. Hij stelde dat CDA en VVD geen akkoord hebben gesloten met de PVV over het buitenlands beleid vanwege een fundamenteel verschil van inzicht over de positie van de islam. Het kabinet ziet die als een religie; Wilders als een ideologie.
Amnesty International riep premier Rutte vrijdag op om met Gül te spreken over de mensenrechten. Zo staat de persvrijheid in Turkije onder druk en worden dienstweigeraars vervolgd.