Politiek

Kabinet belicht ook mening Kamer Polenmeldpunt

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet weigert nog altijd afstand te nemen van het omstreden meldpunt waarop de PVV klachten over Midden- en Oost-Europeanen verzamelt. Wel beloofde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken de Kamer donderdagavond dat hij in zijn contacten in het buitenland ook over de afwijzing door de Tweede Kamer van het Polenmeldpunt zal spreken.

5 April 2012 21:47Gewijzigd op 14 November 2020 20:21
Ormel. Foto ANP
Ormel. Foto ANP

Meer uitleg is nodig volgens Ormel, omdat in het buitenland kennelijk niet wordt begrepen dat het PVV-meldpunt geen initiatief van de regering is. Het kabinet moet „duidelijk en actief” uitdragen dat Nederland een pro-Europees land is, aldus Ormel. VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemde het meldpunt „polariserend en stigmatiserend” en zei de site te verafschuwen.

Anders dan de VVD steunde het CDA eerder de motie van D66 die stelt dat het meldpunt een hele groep mensen onnodig wegzet. Die in de Kamer aangenomen motie is volgens Ormel een steun in de rug voor de „diplomatieke opdracht” van het kabinet. Frans Timmermans (PvdA) zei dat het kabinet de veroordeling van het meldpunt door de Kamer in het buitenland actief moet uitdragen.

In het debat zei D66-leider Alexander Pechtold dat niet het meldpunt het probleem is, maar de weigering van het kabinet om er afstand van te nemen. Hij verweet premier Mark Rutte dat die de zaak politiek heeft gemaakt en dat zijn politieke kompas kapot is. Nederland staat op deze manier met een tulp in de ene hand en toont met de andere een opgestoken vinger, aldus Pechtold.

Pechtold betoogde dat het PVV-meldpunt handelsnatie Nederland veel geld kost. Ten Broeke zei daar niks van te geloven. „Niet iedereen hoeft je aardig te vinden in het buitenland, want daarmee kom je er niet en haal je geen resultaten binnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer