„Alleen in regio Parijs al 50 doden door de hitte”
Het hoofd van de vereniging van eerstehulpartsen in Frankrijk, Patrick Pelloux, zegt dat de hittegolf alleen al in de regio Parijs in de afgelopen vier dagen aan ongeveer vijftig mensen het leven heeft gekost. Volgens Pelloux worden de slachtoffers door de minister van Volksgezondheid ten onrechte natuurlijke sterfgevallen genoemd.
Het ministerie van Volksgezondheid zegt niet te beschikken over aparte cijfers voor sterfgevallen door de hitte. Wel zei een woordvoerder van het ministerie dat het aantal ziekenhuisbezoeken door bejaarden beduidend is toegenomen tijdens de hittegolf. Verder is er geen sprake van meer sterfgevallen die gerelateerd zijn aan het weer dan normaal. „De moeilijkheden waar we tegenaan lopen zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren”, aldus de woordvoerder.
Volgens sommige deskundigen moet de regering meer doen om de gevolgen van de aanhoudende hitte beter aan te pakken. „We hebben hier met een menselijk drama te maken, een slachting die we in zo’n vorm nooit eerder hebben meegemaakt in Frankrijk. En toch heb ik de indruk dat er niets gebeurt. Ik word er gek van”, zegt Jean-Louis San Marco, voorzitter van het Nationale Instituut voor Gezondheid, Preventie en Voorlichting in een interview met de krant Le Parisien. Ook de leider van de oppositiepartij Parti Socialiste bekritiseerde de regering en noemde die passief en traag.
De temperaturen in Parijs liepen de afgelopen weken regelmatig op tot de 37 graden Celsius of nog hoger. In de nacht van zondag op maandag werd een nachtelijke recordtemperatuur gemeten van 25,5 graden Celsius, zei de weerdienst Météo France. De brandweer in Parijs wordt sinds zondag voorzien van een voorraad ijs om mensen met oververhittingsverschijnselen af te koelen. Een woordvoerder van de brandweer zei te verwachten dat er dagelijks 2 ton ijs zal worden gebruikt.
In buurland Spanje zijn maandag vijf leden van hetzelfde gezin omgekomen toen zij op de vlucht sloegen voor een naderende bosbrand in de provincie Barcelona. Volgens de politie kwamen zijn zij gestikt toen zij in dikke rook terechtkwamen. In totaal zijn in Spanje nu 28 mensen omgekomen door de bosbranden en de hitte.
In zowel Duitsland als Frankrijk is maandag beroering ontstaan over de opheffing van beperkingen voor afvalwaterlozingen door kerncentrales en andere installaties die stroom produceren.
Net als in ons land kampen ook Duitse en Franse stroomleveranciers met de gevolgen van de hittegolf. Kerncentrales kunnen er niet op volle toeren draaien, omdat het koelwater te warm is. Door te lozen in het toch al opgewarmde rivierwater kan onder meer grote vissterfte ontstaan.
Duitse milieugroepen en regionale politieke oppositiepartijen zijn furieus over de toegestane lozingen van te warm koelwater door Duitse kerncentrales. Onder meer de SPD en de Groenen in Beieren eisen dat de kerncentrale Isar I direct van het net wordt gehaald. Volgens de Duitse zender ARD vrezen de opposanten grote gevolgen voor natuur en milieu.
In Beieren en in Baden-Württemberg hebben in totaal drie kerncentrales toestemming gekregen tijdelijk water te lozen met een temperatuur die enkele graden boven de norm is. De betrokken autoriteiten wezen er maandag op dat het om tijdelijke maatregelen gaat waarvan de ecologische gevolgen beperkt zullen blijven.
De Franse regering besliste maandag dat kerncentrales koelwater tot 28 graden kunnen lozen in de rivieren. Dat gold al voor de kerncentrale van Tricastin langs de Rhône. Milieubeschermers zijn ook hier boos over de maatregel.
De elektriciteitsvoorziening in Frankijk -voor 80 procent afhankelijk van kerncentrales- wordt langzaamaan een probleem, aldus minister Nicole Fontaine van Industrie. „Maar de situatie is nog niet dramatisch.” Een kwart van de Franse ’klassieke’ en kerncentrales draait momenteel op halve kracht of is stilgelegd.
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar verbruiken de Fransen niettemin 10 procent meer stroom wegens de hitte: sproei-installaties bij boeren werken op volle kracht waar nog toegestaan, en overal draaien airconditioners, ventilatoren en ijskasten op volle toeren.
Minister Bachelot van Milieu heeft de Fransen maandagmiddag op een persconferentie op haar ministerie -waarbij de druppeltjes van haar voorhoofd dropen- gevraagd zuinig te zijn met stroom, zich „verantwoordelijk” te gedragen en eventueel de airco uit te zetten.