Zeven uur winkelen in de Big Apple
Bij het aanbod van zaken waarbij je als consument de wenkbrauwen fronst, stellen marketingdeskundigen nogal eens „dat de klant er nu eenmaal naar vraagt.” Een dagtrip naar New York? Is daar echt vraag naar? Aanbod in ieder geval. Singapore Airlines (SIA) heeft zo’n aanbieding voor 181 euro.
Gedegen voorbereiding voor zo’n korte trip is meer dan het halve werk om er met plezier op terug te kunnen kijken. Antwoorden op bepaalde vragen moet je eigenlijk al in het vliegtuig op zak hebben. Waar wil ik precies naartoe? Hoe kom ik daar snel?
Vroeg opstaan mag geen bezwaar zijn. Rond 06.00 uur op Schiphol zijn, betekent dat de wekker om 4.15 uur afgaat. SIA vertrekt ’s morgens om 08.10 uur van Amsterdam naar New York. Aankomsttijd in the Big Apple is om 10.10 uur. De terugreis is dezelfde dag om 21.10 uur, met aankomst op Schiphol de volgende ochtend om 10.10 uur. Uit en thuis New York neemt circa 34 uur in beslag en dat is goed te doen. Reken wel mee dat het verstandig is de andere dag tot ’s avonds zonder slaap door te gaan om weer in het Nederlandse ritme te komen. Op die manier krijgt jetlag weinig kans.
Vlucht SQ 024 komt twintig minuten te laat los. Maar de vluchttijd staat ruim in de dienstregeling, zodat we na een vlucht van 7,35 uur toch op schematijd op de New Yorkse luchthaven Newark aankomen. SIA geeft aan dat je een dag in de stad kunt zijn, maar die stelling behoeft wel flinke nuancering om teleurstellingen te voorkomen. Op zich zijn de elf uur tussen aankomst en vertrek op Newark als een dag te beschouwen, maar feitelijk is die tijd natuurlijk niet in de stad beschikbaar. Tussen voet op Amerikaanse bodem zetten en in de stad zijn, zit gauw anderhalf uur en je moet wel weer twee uur voor vertrek op de luchthaven zijn. Hierdoor blijft er aan ’echte’ New York-tijd zo’n zeven uur over.
Toeristische toer
Overigens is de dagtocht niet als winkeltrip aan te bevelen. Wie inkopen wil doen, kan net zo goed in Nederland blijven. Hier is ook keus genoeg en dan heb je mooi 260 euro meer te besteden. Dat is namelijk het uiteindelijke tarief inclusief luchthaven- en andere belastingen. Wie dat geld ervoor overheeft, kan beter op de toeristische toer gaan.
Handig om in de stad te komen is de combinatie monorail/trein. Na de paspoortcontrole ga je hiertoe in aankomsthal B op Newark linksaf en na zo’n 50 meter weer linksaf een trapje op. Volg de borden ”AirTrain is here”. Kaartje kopen kan alleen bij een automaat, met creditcard of contant met maximaal een 20 dollarbiljet. Er zijn alleen enkeltjes te koop (11,50 dollar) naar Penn(sylvania) Station in hartje New York (8th Avenue, West 31-34th Street). De rit met de monorail vanaf het luchthavengebouw naar het treinstation Newark International Airport duurt acht minuten. Vandaar neemt de treinrit met NJT (New Jersey Transport) naar Penn Station dertig minuten in beslag. Hier kun je dan om circa halftwaalf zijn.
Helikoptervlucht
Penn Station is supergroot en je direct oriënteren voor de terugreis is daarom aan te bevelen. De (doorgaande) retourtreinen gaan drie keer per uur en staan op de borden aangegeven met de (luchthaven)code EWR voor Newark. Als je per se wilt winkelen, waar doe je dat dan? Op 5th Avenue? In de Manhattan Mall? In warenhuis Macy’s? Of (ook) in Canal Street bij Chinatown? Andere bezoekers van New York hebben ook een veelheid aan keuzes.
Wie naar Ground Zero wil, de plaats waar de tweelingtorens van het Wereldhandelscentrum stonden, en daar rustig wil rondlopen, moet vice versa Penn Station op minimaal 2,5 uur rekenen. Een dagkaart voor bus en metro is dan aan te bevelen. Kosten: 4 dollar. Wie niet verder dan 25th Street en Central Park gaat (59th Street), kan alles te voet doen. Binnen dit gebied liggen topattracties als het Empire State Building, Liberty Helicopters en het museumvliegdekschip USS Intrepid. Deze attracties waren mijn persoonlijke keuze voor het dagje New York. Daarnaast was er nog tijd om over 5th Avenue en rond Times Square te slenteren.
Vanaf Penn Station loop je in een kwartier naar VIP Heliport aan West 30th Street/12th Avenue, waar Liberty Helicopters (LH) is gevestigd. LH maakt sinds september moeilijke tijden door. Vóór de aanslagen maakten gemiddeld 400 mensen per dag een rondvlucht, tegen circa 100 erna. Op de Big Apple Tour van 12 minuten vlieg je fraai langs het Vrijheidsbeeld, kom je vlak langs Ground Zero en is er verder een uniek uitzicht op Manhattan. Fotograferen en filmen met eigen camera’s is aan boord uit veiligheidsoverwegingen voorlopig verboden. Bij LH is een gesealde wegwerpcamera te koop, waarmee wel foto’s gemaakt mogen worden.
Niet eten
Vanaf Liberty Helicopters loop je noordwaarts, dat is met de Hudsonrivier links, in 15 minuten naar de Intrepid. Voor een snelle hap is hier een McDonald’s. De Intrepid heeft van 1941 tot 1974 bij de Amerikaanse marine dienst gedaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het vliegdekschip in het Verre Oosten ingezet, waarbij het verschillende kamikazeaanvallen van Japanse vliegtuigen te verduren kreeg. In de jaren zestig werd het schip ingezet bij het oppikken van astronauten na hun ruimtevlucht. Nu herbergt het 274 meter lange schip ruim twintig vliegtuigen, variërend van een Mig 21 tot een Lockheed A-12 Blackbird. De pikzwarte A-12 deed dienst als spionagevliegtuig en haalde een kruissnelheid van 3652 km/uur. Luchtvaartliefhebbers zijn op de Intrepid minimaal twee uur zoet. Vanaf de Intrepid loop je in 35 minuten naar het Empire State Building, dat nu weer boven alle gebouwen van New York uittorent.
Niet storen
New York in een dag is goed te doen. Voor de terugvlucht stijg je om 04:10 uur Nederlandse tijd op en dan ben je ongeveer 24 uur in touw geweest. Slapen aan boord is dan meestal geen probleem. Nog enkele tips. Eet voor vertrek en niet tijdens de vlucht. Vraag een flesje water en een ”do not disturb”-sticker. Als je dat laatste niet doet, is de kans groot dat je al tweeënhalf uur voor aankomst door een stewardess wordt gewekt voor een glas sinaasappelsap. Dat is echt storend. Met een ”niet storen”-sticker laten ze je nog zeker een uur langer met rust.
De SIA-dagtrip is via een touroperator op vrijwel alle maandagen tot en met 25 maart te maken. Informatie: Singapore Airlines, 020-5488888; New York: www.nycvisit.com