Politici voorstander van sterke Opta
Post– en telecomtoezichthouder Opta moet zijn tanden kunnen laten zien. Dat hebben Tweede–Kamerleden maandag gezegd in een reactie op het pleidooi van KPN–topman Ad Scheepbouwer om Opta aan banden te leggen. De politici zien daar geen heil in. Ze stellen dat de consument meer keuze krijgt bij meer concurrentie op het netwerk voor vaste telefonie.
In de afgelopen weken trok KPN flink van leer tegen twee besluiten van Opta. Het bedrijf vecht een beslissing dat het minder geld mag vragen voor het gebruik van het telefoonnetwerk aan bij de rechter. Ook het besluit dat het telecomconcern zijn klanten geen nieuwe kortingsregelingen aanbieden, viel verkeerd. „Het doel van Opta komt erop neer dat KPN kleiner moet worden", zei Scheepbouwer maandag. De bestuursvoorzitter, die deze maand met minister Brinkhorst van Economische Zaken praat, stelde dat zijn bedrijf zo om zeep wordt geholpen. Als het huidige klimaat niet verandert, dreigt KPN het overgrote deel van zijn investeringen naar het buitenland te verplaatsen. Een woordvoerder van Brinkhorst wilde maandag niet ingaan op Scheepbouwers waarschuwing.
Tweede–Kamerleden toonden zich maandag niet onder de indruk van het publieke bonje tussen KPN en Opta. „Als de toezichthouder zijn werk goed doet, zijn aanvaringen onvermijdbaar", stelde VVD’er Stef Blok. „De relatie tussen Opta en KPN is al slecht sinds de oprichting van Opta vijf jaar geleden. Dat leidt regelmatig tot scènes uit een slecht huwelijk", meende Kees Vendrik van GroenLinks.
Vendrik en Bert Bakker van D66 schaarden zich vierkant achter Opta. Volgens hen is een goede toezichthouder nodig om een voormalig monopolist als KPN „in toom te houden". Zij zijn eerder voor uitbreiding dan inperking van Opta’s bevoegdheden.
CDA’er Joop Atsma stelde dat Opta als een waakhond moet fungeren, maar hij wil niet dat Nederland in zijn wet– en regelgeving vooruit loopt op Europa. „Ik krijg steeds meer signalen dat dat wel zo is. Als het klopt, moeten we dat snel terugdraaien." Volgens Atsma kan dat dit najaar bij de behandeling van de nieuwe Telecommunicatiewet door de Tweede Kamer. Hij zei „niets" te begrijpen van Opta’s verbod op nieuwe kortingen voor KPN–klanten. „We moeten het vrije ondernemerschap niet in alle opzichten aan banden leggen."
Daarom wil VVD’er Blok meer duidelijkheid over de regels waarbinnen Opta opereert. „We moeten goed kijken wanneer Opta wel en niet mag optreden." Verder vindt hij dat Opta niet alleen moet kijken naar de markt, de concurrentie en het consumentenbelang, maar ook naar „het innovatieklimaat van Nederland". Blok wil aandacht voor „het aanmoedigingen van investeringen in infrastructuur en het steunen van innovaties". De VVD’er heeft daartoe in juni een amendement ingediend op de nieuwe telecomwet.