Commentaar: De rode stift, de ambtenaren en de regels
Het zijn niet alleen de coalitiepartijen die al maandenlang bezig zijn uit te dokteren hoe er in de rijksbegroting gesneden kan worden zonder de economie al te grote schade te berokkenen. Ook de oppositie breekt zich hierover het hoofd.
Niet dat zij het voor het zeggen heeft. Maar als VVD, CDA en PVV straks met een pakket maatregelen komen, moeten de oppositiefracties er natuurlijk wel staan. Met een eigen, doortimmerd alternatief.
Vandaar dat SP-leider Roemer dit weekend al wat schoten voor de boeg loste. In het tv-programma Buitenhof gaf hij aan dat hij miljarden euro’s denkt te kunnen bezuinigen door te snijden in de bureaucratie, met name op de terreinen van zorg en onderwijs. Alleen al door de bureaucratie in de zorg stevig aan te pakken zou de regering „ver over de 1 miljard euro” kunnen besparen, meent Roemer.
Volgens de SP-leider is bezuinigen an sich helemaal niet moeilijk. „Geef me een rode stift en de begroting en ik ga zitten krassen en je haalt zo de miljarden bij elkaar. Maar de vraag is wat slim is.”
Dat laatste is inderdáád de vraag. Ook ten aanzien van Roemers voorstellen. Want als er voor een politieke partij iets gemakkelijk is, is het het inboeken van een forse bezuiniging op de bureaucratie. Weg met die overbodige, tijd en geld verslindende regels! Weg met al die ambtenaren die als voornaamste zorg hebben hoe ze zichzelf aan het werk kunnen houden!
Toegegeven, Nederland is te bureaucratisch. En inderdaad, hier of daar kan het wel wat efficiënter, sneller en goedkoper. Maar laten we van dit soort kreten en bezweringsformules toch geen wonderen verwachten.
De politicus die in zijn algemeenheid roept dat er minder bureaucratie moet komen, krijgt iedereen aan zijn kant. Maar de bestuurder die precies gaat invullen waar dan voorschriften vervallen kunnen en ambtenarenstoelen leeg kunnen blijven, krijgt de ene na de andere belangengroepering over zich heen.
Het is in feite heel eenvoudig: we kunnen als burgers niet én voortdurend meer van de overheid verwachten én roepen dat er minder regels en ambtenaren moeten komen. We kunnen niet én na elk milieuongeluk meteen met een veroordelende vinger naar de overheid wijzen, én klagen over alle kafkaëske regelgeving die we over ons krijgen uitgestort.
En wat de politiek betreft: een beetje merkwaardig is het wel dat nu uitgerekend de SP, de partij die altijd zo veel van de overheid verwacht en die als het om hervormingen in zorg en sociale zekerheid betreft steeds op de rem trapt, grote bedragen wil gaan bezuinigen op de bureaucratie.
Dat roept op zijn minst de vraag op of het impliciete verwijt dat Roemer aan andere partijen maakt –namelijk al te gemakkelijk de rode stift hanteren, in de begroting gaan krassen en links en rechts wat miljarden bij elkaar harken–, niet als een boemerang op hem terugslaat.
Verantwoord bezuinigen op bureaucratie kunnen alleen die partijen die bereid zijn ook daadwerkelijk in de taken en verantwoordelijkheden van de overheid te snijden. Dat de SP dat kan en durft, heeft zij tot nu toe niet bewezen.